TUZLARIJE - BILTEN TK

23.02.2012.
MUP TK
Dobri rezultati i pored raznih pritisaka

Oko 70 posto krivičnih dijela koja evidentiraju službenici MUP-a TK odnosi se na oblast imovinskih delikata, odnosno na teške krađe. Zbog toga su zaštita imovine i sigurnost građana jedan od prioriteta policije koja u posljednje vrijeme bilježi više rasvjetljenih djela teških krađa i razbojništva na području Tuzle.




„Meta napada nisu bile samo sportske kladionice i apoteke nego i vjerski objekti. Rezultat niza aktivnosti jeste otkrivanje devet od deset izvršioca evidentiranih razbojništava u Tuzli od početka ove godine, kazao je Miralem Malkić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla.

Službenici Odjela kriminalističke policije slobode su lišili dvije osobe (A.H., rođen 1983.godine i A.H., rođen 1989.godine, oba iz Tuzle), od kojih je jedan u potpunosti priznao izvršenje sedam krivičnih djela razbojništva. Radi se o napadačima na radnice dvije trgovinske radnje, tri sportske kladionice i dvije apoteke. Među uhapšenima je i jedan Sarajlija koji je djelovao na području Tuzle, a koji je predat organima gonjenja u Sarajevu.


Oduzeti predmeti



Ovake rezultate službenika MUP-a TK pratili su i mnogobrojni pritisci, naročito u kontekstu napada na vjerske institucije, koji su uvijek osjetljivi sa više aspekata.
„Jasno je da nekome smetaju rezultati koje policija ostvaruje i sva saopštenja koja se spominju glede napada na vjerske objekte doživljavam kao politički pritisak na instituciju. Očekujem i personalne pritiske, ali bez obzira na sve neću dozvoliti političke pritiske bez obzira iz koje političke opcije oni dolazili, izjavio je Bego Gutić, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Gutić je govorio i o povećanju plata policijskih službenika za 5%, a što je bila Odluka Vlade TK na posljednjoj sjednici. Riječ je o povećanju plate za 850 službenika koji sada primaju od 692 do 730 KM, a što će na snagu stupiti sa usvajanjem Budžeta za ovu godinu.

B. K.