TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2012.
Utvrđen nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima
Veći stepen kontrole komunalnog reda


Na redovnoj sjednici Vlade TK utvrđen je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. Osnovni razlog donošenja ovog Zakona jeste potreba da se preciznije urede položaj i nadležnosti komunalnog redara, u smislu njegovih ovlaštenja koja se odnose na specifičan segment inspekcijskog nadzora – kontrolu komunalnog reda.

Ovim izmjenama se postiže i veći stepen kontrole komunalnog reda, odnosno, u konačnici, veći stepen kvaliteta okolice, u smislu organizovanijeg prikupljanja i deponovanja otpada, onemogućavanje nastanka divljih deponija, veći stepen ukupne komunalne čistoće i sl. Sljedeći razlog je jače naglašavanje obaveza davalaca komunalnih usluga u izvršavanju njihovih obaveza (u smislu otklanjanja posljedica njihovih intervencija) uvođenjem sankcije za određeno ponašanje, te pojačavanjem obaveze korisnika komunalne usluge za zaključenje ugovora o korištenju konkretne usluge pod prijetnjom prekršajne sankcije.

Još jedan od razloga je potreba uvođenja prekršajne sankcije za korisnike komunalnih usluga snabdijevanja pitkom vodom, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, snabdijevanja toplotnom energijom i održavanja čistoće, koji ne izvršavaju obavezu plaćanja cijene komunalne usluge, na koji način će se postići veći stepen naplativosti komunalnih usluga, što treba doprinijeti podizanju kvaliteta usluga i proširenju kapaciteta komunalnih preduzeća.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK