TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2012.
Vlada Tuzlanskog kantona
Prijem za direktore termoelektrane, rudnika i željeznice




Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević danas se sastao sa ministrom industrije i energetike Željkom Knežičekom, direktorom Termoelektrane Tuzla Fadilom Nadarevićem, direktorom Prometno poslovnog područja Tuzla Željeznice FBiH Muhamedom Mešićem, te direktorima rudnika uglja sa područja Tuzlanskog kantona Muneverom Čergićem, Zijadom Rahimićem i Rešadom Husagićem. Povod za sastanak je uspješna realizacija aktivnosti na očuvanju energetske stabilnosti u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH.

S obzirom na činjenicu da je 4. februara proglašeno stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH, a dan poslije i na području Tuzlanskog kantona, sa padom temperature i prestankom padavina stanje se polako stabilizuje, tako da se i energetski sektor vraća u normalne uslove rada.

Premijer Čaušević je izrazio zadovoljstvo urađenim, i zahvalio svima na učinjenom naporu da se elektroenergetski sektor održi stabilnim i pod kontrolom.

„U vanrednim okolnostima, koje su srećom prevaziđene, treba sumirati sve uočene probleme i to iskoristiti kao osnovu u traženju kvalitetnijih rješenja za buduće prevazilaženje sličnih situacija. Planiranje je temelj svega, jer niko ne može predvidjeti da se ovakve neprilike neće ponoviti.“

Direktor Termoelektrane je istakao da se iz ovoga moraju izvući pouke, i da je najvažnije da je sve prošlo bez povreda.

Direktori rudnika su se složili da su zadovoljni sa onim što je urađeno u okolnostima koje su bile vrlo teške za rad, zdravlje i sigurnost, kako radnika tako i građana. Također, izraženo je zadovoljstvo što nije bilo povreda, učinjeni su nadljudski napori rudara i ostalih zaposlenika u ovim sektorima.

„Postojala je koordinacija u radu, bilo je kritičnih momenata, ali ni u jednom trenutku nije došlo do prekida isporuke toplinske i električne energije“-istakao je ministar Knežiček.

Na kraju je predloženo da se nastavi kontinuirana saradnja kako bi se redovno informisali o stanju u ovoj oblasti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK