TUZLARIJE - BILTEN TK

17.02.2012.
Tuzlanski kanton lider u oblasti energetske efikasnosti

U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Udruženja za razvoj NERDA u Kongresnoj sali hotela Tuzla danas je održana prezentacija „Vodiča za izradu i provedbu politika energetske učinkovitosti Tuzlanskog kantona“. Vodič je nastao kao rezultat inicijative Vlade Tuzlanskog kantona i Udruženja za razvoj NERDA, koja je i finansirala izradu Vodiča u okviru realizacije CREDO projekta.



Nakon riječi dobrodošlice i uvodnog obraćanja Premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović izlagao je na temu „Tuzla – energetski efikasan grad“, te je istakao važnost Vodiča i njegove provedbe.
Glavni cilj prezentacije je bio da se predstave najznačajniji dijelovi „Vodiča za izradu i provedbu politika energetske učinkovitosti Tuzlanskog kantona“, o čemu je govorila mr.sc. Vesna Bukarica sa Sveučilišta u Zagrebu, jedna od autora, ali i da se kaže o daljim koracima u implementaciji aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, na temu „Uloga i značaj dokumenta-šta dalje“, koju je izlagao prof. dr. Mirza Kušljugić. Također, prof. dr. Kušljugić je istakao da je Tuzla rudarski i energetski grad te da je lider u tradicionalnoj energetici, i treba da postane lider restruktuiranja energetskog centra.



Vodič predstavlja analizu postojećeg stanja i preporuke za kreiranje i provođenje politike energetske učinkovitosti Tuzlanskog kantona. Takva politika mora biti uklopljena u državnu politiku, mora zadovoljiti zahtjeve Europske unije, te prije svega mora biti primjenjiva, što se postiže kroz poticajan zakonodavno-regulatorni, institucionalni i finansijski okvir. Svi aspekti izrade i provedbe politike energetske učinkovitosti posebno su adresirani u ovom dokumentu. Autori Vodiča su profesori sa Sveučilišta u Zagrebu: mr.sc.Vesna Bukarica; prof. dr. sc. Nenad Debrecin i prof.dr. sc. Slavko Krajcar.



Skup je bio prilika i da se dodijele i prvi certifikati u BiH za standard za energetsko upravljanje ISO 50001:2011 firmi Helioplast doo Gračanica, što je i učinio Sanjin Konjhodžić – Certification Manager za BiH, BVC, te je kazao da je certifikat potvrda firmi Helioplast da je udovoljila standardima upravljanja energijom u firmama. Na kraju je direktor NERDA-e Enes Drljević istakao podršku i ulogu NERDA-e u kreiranju Vodiča, kao i važnost jačanja svijesti iz područja energetske efikasnosti.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici državne, kantonalnih vlasti, opština, međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, nevladinih organizacija kao i predstavnici poslovnog sektora.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK