TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2008.
BKC - Tuzla
NERDA prezentirala svoje projekte


Udruženje za razvoj NERDA u saradnji sa Ministarstvom finansija Tuzlanskog kantona, za općine TK održalo je danas prezentaciju svojih aktivnosti sa fokusom na one projekte od kojih direktnu korist mogu ostvariti same općine i poduzetnici sa njihovih područja.

Prisutne je pozdravuo direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević, predstavivši današnje predavače.


Prezentacija Garantnog fonda


Slaviša Stajković, projekt menadžet Udruženja za razvoj NERDA, održao je prezentaciju Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA koji je već operativan.
Ciljevi Fonda su stimulisanje malih i srednjih preduzeća, investicija u proizvodne aktivnosti i usluge kao i kreiranje radnih mjesta i podrška postojećih. Mnoga preduzeća koja su osnovana, iako imaju dobre ideje, bez novčanih sredstava ne mogu ih realizovati. Program Garantnog fonda rađen je po uzoru na druge zemlje, a odnosi se na pružanje garancija na kredit do 50 % od traženog kredita, pomoć kod promocija ideja kao i tehničku pomoć. Korisnici kredita mogu biti samostalni poduzetnici, vlasnici malih i srednjih preduzeća sa središtem u regiji sjeveroistočne BiH. Trgovina i ugostiteljstvo nisu obuhvaćene ovim projektom.
Uslovi kreditranja su iznos od 5000 do 50 000 KM, s vraćanjem do pet godina, grace period od 6 mjeseci te kamatom od 6, 625 %. Fond je pomogla Vlada TK sa 300 000 KM a ulagači su uz Vladu TK i općine Tuzla, Bratunac, Han Pijesak, Milići, Vlasenica i drugi.

Prezentaciju Programa prekogranične saradnje zemlja zapadnog Balkana održala je Amra Jaganjac, menadžer za strateško pitanje Udruženja za razvoj NERDA. Cilj je promocija dobrosusjednih odnosa, jačanje stabilnosti, bezbjednosti i perspektiva u interesu svih zemalja učenica te podsticanje izbalansiranog i održivog razvoja. Regionala saradnja je ključni element procesa stabilizacije i pridruživanja, moglo se čuti u toku prezentacije.


Malo interesa za današnje prezentacije


Zanimljivu prezentaciju aktivnosti projekta Konkurentnog regionalnog ekonomskog razvoja – CREDO, održao je Dr. Mirza Kušljugić, projekt menadžet CREDO.

Osnovni cilj projekta CREDO je otvaranje novih radnih mjesta / očuvanja postojećih, smanjene siromaštva i poboljšanje ekonomskog položaja sjeveroistočne BiH, kroz dvofazni proces podrške rastu i razvoju MSP –a.

Iako dobro pipremljena prezentacija projekata NERDA nije bila dobro posjećena. Pozvani predstavnici općina Tuzlanskog kantona možda nisu došli jer su već imali priliku čuti neku od prezentacija, lošeg vremena ili nezaiteresovanosti.

S.M.