TUZLARIJE - BILTEN TK

16.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite




Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 07, 00 sati iznosila je 0 0C, visina sniježnog pokrivača 32 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 196, 99 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 11 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

VJ na području TK su pored nekoliko tehničkih imele i dvije intervencije na gašenju požara i to:

Dana 15.02.2012. godine oko 10, 20 sati u naselju Debelo Brdo, općina Tuzla, došlo je do požara na privatnom stambenom objektu uslijed kvara na elektro instalacijama. Požar je lokalizirala i ugasila VJ Tuzla.

Dana 15.02.2012. godine oko 12, 00 sati u naselju Rašljeva, općina Gračanica, došlo je do požara na privatnom stambenom objektu. Intervencijom VJ Gračanica, požar je lokaliziran i ugašen.

U protekla 24 sata na području TK nije bilo novih sniježnih padavina. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni.

Nema značajnijih prekida u napajanju el. energijom i telefonskim vezama dok su zbog niskih temperatura zabilježeni manji problemi u snabdijevanju vodom u pojedinim općinama TK.

Još uvijek dio općine Banovići, radi kvara na toplovodu, nema grijanje.

Usljed djelimične normalizacije vremenskih prilika, po naredbi KŠCZ Tuzla, na području TK započete su aktivnosti na uklanjanju ledenica sa krovova koje prijete sigurnosti porlaznika. Također, provode se aktinvosti na čišćenju pješačkih staza i prilaza školama i odvoza snijega van gradskih područja kao i provođenje aktinosti na pripremama u slučuaju naglog topljenja snijega i pojave poplava.

U toku jučerašnjeg dana u radnoj posjeti OSCZ Lukavac boravio je Podpredsjednik Federacije BiH, gospodin Svetozar Pudarić i upoznao se aktualnom situacijom na području ove općine.