TUZLARIJE - BILTEN TK

15.02.2012.
Ministrica obrazovanja posjetila dvije škole

S obzirom na aktuelnu situaciju na području Tuzlanskog kantona, koja je izazvana snježnim padavinama i niskim temperaturama, a i prema Planu i programu rada, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović je sa saradnicima Mersijom Jahić, pomoćnicom ministrice za obrazovanje, i Fikretom Vrtagićem, šefom Odjeljenja za obrazovanje, danas posjetila dvije škole: JU Srednja medicinska škola i JU OŠ “Novi Grad” u Tuzli.




Cilj posjete je upoznavanje sa situacijom u školama prvog radnog dana, poslije prekida nastave radi elementarne nepogode, koja je proglašena na području Tuzlanskog kantona. Svim školama su date preporuke da se očisti snijeg, kao i ledenice sa krovova, kako bi djeca mogla sigurno doći u školu, što je u većini slučajeva i ispoštovano. Propuštena nastava, biće nadoknađena tako što će jedna subota mjesečno biti radna. Preostala tri dana biće nadoknađena u junu, krajem školske godine.



„S obzirom na to da je nastava bila obustavljena radi vremenskih prilika, to je bio jedan od razloga da vidimo da li sve funkcioniše, onako kako imamo informacije u Ministarstvu od strane škola. Mogu reći, sumirajući stanje u ove dvije škole, da smo zadovoljni situacijom u školama, prostorije su zagrijane, djeca su u učionicama, nastava se normalno odvija, prilazi su očišćeni, ledenice su, bez obzira koliko je teško doći do njih, uspješno uklonjene“, kazala je prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.
Na sastanku, koji je upriličen ovim povodom, direktorica Srednje medicinske škole
mr. sc. Jasna Hadžiselimović je Ministricu i njene saradnike upoznala sa načinom i uslovima rada, kao i perspektivama škole u narednom periodu. Ovom prilikom govorilo se i o problemima i poteškoćama s kojima se škola susreće u svom radu zbog velikog broja učenika i potrebe organizacije nastave i u OŠ „Novi Grad“. Također, u osnovnoj školi “Novi Grad” Ministricu i njene saradnike dočekao je direktor Haris Kurbegović, koji je prezentirao način i rad ove škole.


MONKS