TUZLARIJE - BILTEN TK

15.02.2012.
Kantonalna uprava civilne zaštite
Visina snježnog pokrivača u Tuzli 34 cm

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:
Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 07, 00 sati iznosila je -16 0C, visina sniježnog pokrivača 34 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 10 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 11 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

VJ na području TK su pored nekoliko tehničkih imele i 1 intervenciju na gašenju požara i to dana 14.02.2012. god. VJ Tuzla je ugasila požar na deponiji smeća u Slavinovićima.
U protekla 24 sata na području TK nije bilo novih sniježnih padavina. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni.
Nema značajnijih prekida u napajanju el. energijom i telefonskim vezama dok su zbog niskih temperatura zabilježeni manji problemi u snabdijevanju vodom u pojedinim općinama TK.

Još uvijek dio općine Banovići, radi kvara na toplovodu, nema grijanje.
U toku jučerašnjeg dana službenici OSCZ Kladanj terenskim vozilom sa medicinskim osobljem obavljali zadatke na pružanju medicinske pomoći osobama u naseljima Brateljevići i Starić.

Dana 14.02.2012. god. na području općine Doboj Istok, volonteri Crvenog krsta su očistili trotoare od sniježnih nanosa na prostoru MZ Brijesnica Velika a dana 13.02.2012. god. očišćeni su trotoari na području MZ Klokotnica od strane članova BZK „Preporod“ i građana. Uposlenici JU Centar za socijalni rad su podijelili 5 prehrambenih paketa socijalno ugroženim porodicama na području općine Doboj Istok.

U toku jučerašnjeg dana, načelnik KŠCZ Zdenko Tadić i član KŠCZ Bego Gutić obavili su posjetu općini Živinice, gdje su se u razgovoru sa načelnikom općine Hasanom Muratovićem upoznali sa trenutnom situacijom u ovoj općini i poduzetim mjerama na ublažavanju posljedica prirodne nesreće.

Također, komandant KŠCZ Aziz Čačković i načelnik KŠCZ Zdenko Tadić obavili su posjetu Općini Tuzla, gdje su se sreli sa načelnikom Općine Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima i informisali se o situaciji u općini Tuzla.

Dana 14.02.2012. godine, došlo je do urušavanja krova na objektu farme pilića u MZ Vučkovci, općina Gradačac. Farma nije bila naseljena tako da je materijalna šteta pričinjena samo na krovnoj konstrukciji.
Dana 14.02.2012. god. U 15 sati održana je 4.vanredna sjednica KŠCZ Tuzlanskog kantona na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području TK kao i provedbe naredbi FŠCZ.