TUZLARIJE - BILTEN TK

13.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Moguća odgoda nastave i poslije 15. februara




Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -10 0C, visina sniježnog pokrivača 39 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 41 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 10 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

Na području TK palo je u prosjeku 15 cm novog snijega. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja. Na području cijelog kantona se obavljaju radovi na uklanjanju snijega.

Sve OSCZ na terenu su preduzele mjere skidanje ledenica sa krovova objekata, u cilju bezbjednosti stanovništva.

Nema značajnijih prekida u napajanju el. energijom i telefonskim vezama. Zbog niskih temperatura zabilježno je smrzavanje mjernih uređaja na pojedinim dijelovima kantona (Kladanj, Sapna, Gradačac, Čelić, Tuzla) te je radi toga otežano snabdijevanje građanstva pitkom vodom.

OSCZ Kladanj, Sapna i Tuzla angažovali su mašine na razgrtanju snijega kako bi probile put u cilju zbrinjavanja bolesnika.

U jednom dijelu općine Banovići je pušteno grijenje.

Zbog novih sniježnih padavina Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je donijelo Odluku da se početak nastave odgodi za dva dana i da nastava počinje u srijedu 15.02.2012. godine. Radi nepovoljnih vremenskih prilika moguća je odgoda nastave do daljnjeg.