TUZLARIJE - BILTEN TK

11.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra CZ
U Tuzlanskom kantonu palo novih 10 do 15 cm snijega


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -12 0C.



Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 51 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 10 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

Na području TK palo je 10-15 cm novog snijega. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja. Na području cijelog kantona se obavljaju radovi na uklanjanju snijega.

Nema značajnijih prekida u napajanju el. energijom, vodom i telefonskim vezama.

Općina Banovići
Kvar na gradskom toplovodu nije otklonjen tako da jedan dio grada Banovići još uvijek nema grijanje. Ekipe putne operative su upućene na čišćenje lokalnih putnih komunikacija i autobuskih linija od novih sniježnih nanosa.

Općina Kladanj
Dana 10.02.2012. godine, u 12, 30 sati, uspješno je završena spasilačka akcija u mjestu Hotani općina Kladanj, u kojoj su učestvovali: OSCZ, doktor J.Z.U „Dom zdravlja“ Kladanj na pružanju medicinske pomoći i evakuacijom 1 pacijenta iz MZ Tuholj na UKC Tuzla, te pomoći u hrani i drugim proizvodima.Dostavljeni su paketi za osam porodica romske nacionalnosti te jedan paket za povratničku porodicu u naselju Starić.
Zbog velike količine snijega popustio je krov na firmi DOO „Raneks“ u naselju Gojakovići te je pričinio znatnu materijalnu štetu na jednom vozilu koje je bilo parkirano unutar hale.

Općina Sapna
Štab CZ Sapna je u suradnji sa crvenim križom općine Sapne obezbjedio je trideset paketa hrane i podjelio najugroženijim porodicama.

Općina Kalesija
OSCZ Kalesija je izvršila probijanje puta Kalesija-Prnjavor-Čanići kako bi se snabdjela hrana za sitnu stoku (nekoliko stotina ovaca) vlasništvo ovčara sa Vlašića koji zimuju u Sprečkoj dolini.