TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2008.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove - saopštenje
Najava pojačanog nadzora nad radom stočnih pijaca
Saopštenjem za javnost Kantonalna uprava za inspekcijske poslove najavljuje pojačani nadzor nadzor cilju suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima i kontrolu i sankcionisanje nelegalnog rada stočnih pijaca. U nastavku tekst saopštenja prenosimo u cijelosti:




Zbog kontinuiteta rada i nadzora nad provođenjem zakonske regulative u oblasti veterinarstva, kao i zbog prisustva nelegalne trgovine stočnim grlima, zatim zbog prisustva nelegalnog rada stočnih pijaca kao i nepoštivanja zakonske regulative u radu stočnih pijaca i pojave zaraznih stočnih bolesti, a sve u skladu sa programom rada za 2008.godinu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će u periodu od 24.04. do 30.06.2008.godine provesti pojačani nadzor na suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima i kontrolu i sankcionisanje nelegalnog rada stočnih pijaca.

Pojačani nadzor će se nastaviti i nakon 30.06.2008.godine ukoliko rezultati rada na terenu ukažu na potrebu daljnjeg prisustva inspektora u ovoj oblasti.

Predmet kontrole će biti organizatori stočnih pijaca kao i korisnici stočnih pijaca. Prilikom kontrole stočnih pijaca asistenciju inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će pružati pripadnici MUP-a TK.

1. Veterinarski inspektori će vršiti kontrolu zatečenih stočnih grla i od vlasnika istih tražiti na uvid sljedeću dokumentaciju koja prati stočna grla u prometu:
- uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja (za sva grla),
- ušne markice (za sva grla),
- pasoš za životinje (za krupna grla),
- «C» obrazac – prijava kretanja životinja (za krupna grla),
- uvjerenje o dezinfekciji prevoznog sredstva (za sva grla)

Od subjekata nadzora koji ne budu imali bilo koji od gore navedenih dokumenata za stočna grla, veterinarski inspektori će oduzeti stočna grla i ista smjestiti u karantin i izvršiti njihovo dijagnosticiranje.

Od organizatora pijaca tražit će se na uvid Certifikat o registraciji pijace i Registar stočne pijace, a u slučaju da organizator pijace ne posjeduje ili ne predoči bilo koji od ova dva dokumenta izreći će mu se prekršajna mjera u skladu sa Zakonom.

Prije smještaja oduzetih stočnih grla inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će obavijestiti veterinarsku stanicu o smještaju stočnih grla u karantin na njihovoj teritoriji. O tome će obavijestiti policijsku stanicu radi davanja pune asistencije u skladu sa tačkom 8. Naredbe o mjerama za suzbijanje i iskorjenjavanje bruceloze goveda, ovaca, koza i svinja na području Tuzlanskog kantona i uslova nomadske ispaše ovaca (Naredba broj:04/1-07-24-1838/08 od 16.04.2008.godine).

Takođe, odmah će obavijestiti vlasnika karantina da pripremi uslove za karantin. U koliko karantin ne bude slobodan inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će organizovati karantin u terenskim uslovima i obavijestiti MUP TK.

2. Tržišno-turistički inspektori će izvršiti kontrolu rada organizatora pijace i od istog tražiti na uvid dokumentaciju:
- Rješenje o upisu u Sudski registar,
- Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova za rad pijace,
Takođe, prilikom kontrole pijaca izvršit će se i pregled ostalih uslova propisanih Zakonom obavezujućih za organizatore pijaca kao što su:
- Istaknuta firma,
- Radno vrijeme,
- Istaknut pijačni red,
- Istaknut cjenovnik,
- Kontrola izdavanja računa,
- Kontrola baždarenja vage.

Ako veterinarski inspektor utvrdi da prodavac stočnih grla ne posjeduje pomenutu dokumentaciju (pasoš za životinje, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja, «C» obrazac – prijava kretanja životinja, ušne markice, uvjerenje o dezinfekciji prevoznog sredstva) tada će tržišno-turistički inspektor sačiniti zapisnik o tome da se dotični prodavac bavi prometom stočnih grla bez odobrenja za rad i bez potrebne prateće dokumentacije, a u skladu sa članom 21. Zakona o trgovini («Službene novine FBiH» broj: 64/04). Prodavcu stočnih grla koji je u prekršaju obavezno će se izdati prekršajni nalog, oduzeti pomenuta stočna grla i izdati potvrdu o oduzimanju navedenih stočnih grla.

Troškovi karantina, dijagnosticiranja i transporta padaju na teret vlasnika oduzetih stočnih grla.
U slučaju odbijanja ili nemogućnosti namirenja troškova, naknadu izvršiti prodajom zdravih životinja komisijski po tržnim uslovima.


Kada tržišno-turistički inspektor utvrdi da organizator posjeduje Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova za pijacu, inspektor će izvršiti kontrolu i provjeriti da li pijaca stvarno ispunjava pomenute uslove, o čemu će sačiniti zapisnik i obavijestiti nadležni organ.

Ako tržišno-turistički inspektor utvrdi da organizator pijace ne posjeduje Rješenje o upisu u Sudski registar ili Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova, istom će izdati Rješenje o zabrani rada pijace, a nakon kontrole izvršenja Rješenja o zabrani rada, ako vlasnik pijace ne postupi po navodima iz Rješenja, inspektor će izvršiti pečaćenje navedene pijace.

U koliko organizator pijace ima izrečenu mjeru RJEŠENJE o zabrani rada pijace, pristupit će se pečaćenju iste odmah i izreći prekršajna mjera u skladu sa Zakonom.

DIREKTOR
Besim Duraković, dipl.ecc.


Priredio(la): V.K.