TUZLARIJE - BILTEN TK

10.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra CZ




Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -19 0C.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 61 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 10 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

VJ na području TK imale su pored nekoliko tehničkih intervencija imali i dvije intervencije na gašenju požara i to:

Dana 09.02.2012. godine, oko 10, 30 sati, u naselju Oskova, općina Banovići, došlo je do požara na krovnoj konstrukciji privatnog stambenog objekta. Intervencijom VJ Banovići, požar je lokaliziran i ugašen.

Dana 09.02.2012. godine, oko 09, 15 sati, u naselju Gornja Lukavica, općina Živinice, došlo je do požara na pomoćnom objektu (štala). Intervencijom IVJ Đurđevik, požar je lokaliziran i ugašen.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona nije bilo sniježnih padavina. Prema izvještajima OSCZ sa Tuzlanskog kantona, nema zavejanih ili zametenih naselja.
Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja.

Na području cijelog kantona se obavljaju radovi na uklanjanju snijega.

Nema značajnijih prekida u napajanju el. energijom, vodom i telefonskim vezama.

Prema izvještaju JU „Centar za socijalni rad“ Čelić, jučer je organizovana posjeta najugroženijim kategorijama stanovništva na području općine Čelić u naseljima Visori, Drijenča, Nahvioci, Sitari i Vražići i izvršena podjela paketa sa hranom i higijenskim artiklima.

Također, na području općine Kalesija, pripadnici Crvenog krsta sa službenicima OSCZ Kalesija, izvršili su obilazak ugroženih obitelji na području općine i istim dostavili pakete sa hranom i higijenskim artiklima kao i potrebne lijekove.

U toku dana 09.02.2012. godine, službenici KUCZ Tuzla su, radi upoznavanja sa situacijom na terenu, obišli općine Srebrenik i Gradačac, a komadant KŠCZ Tuzla i direktor KUCZ Tuzla su obišli općinu Čelić.