TUZLARIJE - BILTEN TK

09.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite



Foto: Sead Bašić (Stupine, jutros u 7:45)


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sljedeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -22 C.
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 71 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 8 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 16, 2 m3/s.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona nije bilo sniježnih padavina. Prema izvještajima OSCZ sa Tuzlanskog kantona, nema zavejanih ili zametenih naselja. Svi putevi su prohodni.

VJ na području TK imale su pored nekoliko tehničkih intervencija imali i 3 intervencije na gašenju požara i to:

- VJ Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na kući u naselju Medenice i zapaljena drva u ul. Dine Hasića. Požari su lokalizovani i ugašeni.

- IVJ Đurđevik je dana 08.02.2012. god. lokalizovala i ugasila požar koji je zahvatio krov kuće u Bišinskoj ulici u Živinicama.

Općina Čelić
Dana 08.02.2012. god. požar je zahvatio privatni stambeni objekat (kuću) u naselju Donji Humci. Pomenuta kuća je izgorila u potpunosti, a tom prilikom smrtno je stradalo jedno lice. Požar je lokalizovala VJ Lopare.

Općina Srebrenik
Dana 08.02.2012. god. Oko 10, 30 sati ekipe Kluba spasilaca “Gradina”, Crvenog križa Srebrenik su u vozilu VJ Srebrenik uspjeli doći do sela Ravnuše (G. Srebrenik) i dopremili za 19 porodica (59 članova) ovog naselja hranu, vodu, lijekove i dr. Crveni križ je obezbijedio 20 prehrambenih paketa za mještane ovog naselja. Nema potrebe za evakuacijom ovog naselja.

Općina Kladanj
Službenici OSCZ Kladanj sa terenskim vozilom su imali intervenciju na prevozu 2 bolesne osobe iz naselja Hotani i Duga Mahala. I dalje su obavljaju radovi na uklanjanju sniježnih nanosa sa puteva regionalnog i lokalnog karaktera.

Općina Banovići
Dana 08.02.2012. godine, na prijedlog OŠCZ, načelnik općine Banovići je proglasio stanje prirodne nesreće uzrokovane velikim sniježnim padavinama i niskim temperaturama.
Još uvijek nisu otklonjeni kvarovi na toplovodu od gradske toplane tako da grijanje još uvijek ima samo dio grada u Banovićima.

Općina Gračanica
Prema naređenju FŠCZ i KŠCZ dodatno su angažovane snage koje su radili na raščišćavanju snijega na dionici reg. puta Gračanica – Srnice te na čišćenju prilaznih puteva ispred prostora JZU Dom Zdravlja, Opšta bolnica i Osnovnih škola te na proširenju lokalnih puteva u MZ Piskavica, MZ Vranovići, MZ Rašljeva i MZ Buk.
Na inicijativu OŠCZ Gračanica, Centar za socijalni rad i Crveni križ Gračanica su posjetili i podijelili 13 paketa za najugroženije porodice na području općine.

Općina Tuzla
Dana 09.02.2012. godine oko 04, 00 sata u naselju Kojšino, pripadnici službe Hitne pomoći su obišli obitelj, stariji čovjek i žena, koji su bez sredstava za život i izvršili privremeno zbrinjavanje. U toku jutra će pirpadnici OSCZ Tuzla izvršiti evakuaciju.

U toku jučerašnjeg dana članovi KŠCZ Tuzla su obišli općine Banoviće, Živinice, Doboj Istok, Gračanicu i Lukavac radi uvida u stanje na terenu.