TUZLARIJE - BILTEN TK

07.02.2012.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Banovići bez grijanja




Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -12°C.
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 88 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 5 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 8, 9 m3/s.

U protekla 24 sata vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona nisu imale intervencije na gašenju požara.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona palo je u prosjeku oko 10 cm novog snijega. Prema izvještajima OSCZ sa Tuzlanskog kantona, nema zavejanih ili zametenih naselja. Svi putevi su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja.

Dana 06.02.2012. godine, oko 19 sati došlo je do prekida u napajanju električnom energijom na području općine Kladanj MZ, Tuholj radi kvara na 10 KV dalekovodu. Očekuje se da će kvar biti otklonjen u jutarnjim satima.

Od jučer od 12, 00 sati zbog kvara na postrojenjima gradske toplane nema grijanja u općini Banovići.



Oko 21, 40 sati, putem broja 121 zatražena je hitna medicinska pomoć za stariju osobu u naselju Breze, MZ Kiseljak, općina Tuzla. Radi neprohodnosti puta vozilo hitne pomoći nije moglo doći do bolesnika. Putem OSCZ Tuzla, upućena je mašina za razgrtanje snijega tako da je ekipa hitne pomoći oko 22, 20 sati stigla do bolesnika.

U toku dana 06.02.2012. godine, službenici KUCZ Tuzla i pripadnici TUN tima FUCZ/KUCZ Tuzla, izvršili su prevoz pomoći koju je pripremio Crveni križ TK, za ugrožene porodice na području MZ Crvene Njive, općina Tuzla kao i za ugrožene porodice na području općine Sapna. Također, službenici KUCZ Tuzla su radi utvrđivanja stanja na terenu obišli općine Sapna, Kalesija i Tuzla.

U toku jučerašnjeg dana, premijer Sead Čaušević je zajedno sa komandantom KŠCZ Azizom Čačkovićem i direktorom KUCZ Zdenkom Tadićem posjetio općinu Kladanj gdje se u razgovoru sa načelnikom općine Fuadom Imamovićem upoznali sa aktuelnom situacijom na terenu i utvrđivanje prioriteta u pružanju pomoći.

Mehanizacija koja je po naredbi KŠCZ upućena u Hercegovačko-neretvljanski kanton, tokom jučerašnjeg dana je stigla na odredište