TUZLARIJE - BILTEN TK

06.02.2012.
Sportski savez Tuzlanskog kantona
Održana edukativna radionica ˝Nikad droga˝


U organizaciji Sportskog saveza Tuzlanskog kantona, za članove četiri tuzlanska sporstka kluba, održana je edukativna radionica pod nazivom „Nikad droga“.



Radionicu je realizovao edukativni tim Humanitarne organizacije „Nada“ iz Tuzle, koji slične radionice u okviru projekta „Unapređenje vještina mladih pri suočavanju sa problemom ovisnosti“ provodi u školama, udruženjima i organizacijama na području općine Tuzla.

Predavanju je sačinjeno od emitovanja dokumentarnog filma „Život u paklu“, koji je rađen u produkciji spomenutog udruženja, distribucije prigodne publikacije, te razgovora djece i članica „Nade“ koje su imale teška iskustva sa ovisnicima o narkotičkim sredstvima u njihovim porodicama.

- To što se ova djeca bave sportom, nije garant da neće doći u iskušenje da nesmotreno naprave pogrešan korak, koji njihove živote može odvesti u pogrešnom pravcu. Informacije iz prve ruke i iskustva iz njihovog okruženja, te ovakav način ukazivanja na problem narkomanije kod mladih je izuzetno efikasan. Ovu priču sigurno treba širiti, a akcije slične ovoj ćemo realizovati i u narednom periodu – istakao je Jadran Lasetović, generalni sekretar Sportskog saveza Tuzlanskog kantona.



Predavanju je prisustvovalo 60 članova RK Jedinstvo, ŠR Tuzla, OKK Sloboda i KK Jedinstvo, koji su izrazili zadovoljstvo, što su imali priliku dobiti korisne informacije.
- Imali smo priliku vidjeti šta samo jedan pogrešan potez u životu može učiniti svakom od nas i našim porodicama. Iako često radimo na eduakciji naših članova po pitanju prevencije svih negativnosti u društvu, ovo je za sve nas jedno vrijedno iskustvo, koji je bi trebalo prezentirati pred što više djece ovog uzrasta – rekao je Ismir Bašić, trener u ŠR Tuzla.

Nakon edukativnog predavanja u Sportskom savezu TK-a, H.O. „Nada“ sa početkom drugog polugodišta svoj rad na edukaciji mladih nastavlja u osnovnim i srednjim škoalma Općine Tuzla, a u sklopu projekta koji finansira Evropska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.


Priredio(la): Sportski savez Tuzlanskog kantona