TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2012.
Izvještaj Kantonalne uprave civilne zaštite




Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku protekla 24 sata bilo je sledeće:

Prema podacima Hidrometeorološke stanice Bukovčić – Tuzla, temperatura izmjerena jutros u 7 sati iznosila je -12 °C.
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 197, 97 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 5 cm, tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 9, 1 m3/s.

U protekla 24 sata vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona imale su 3 intervencije na gašenju požara i to:
- dana 04.02.2012. god. PVB Tuzla je ugasila dva požara koji su zahvatili privatne stambene objekte (kuće) u naseljima Tušanj i G.Tuzla.
-dana 04.02.2012. god. VJ Lukavac je ugasila požar koji je zahvatio silos firme „Puračić – Holc“ u naselju Puračić.


Općina Kladanj: Na području općine Kladanj preko noći je palo oko 10 cm novog snijega. Neprohodni su lokalni putevi prema naseljima Tuholj, Hotani, Brateljevići, Suljići i Goletići. Danas će putna služba raditi na raščišćavanju puteva prema ovim naseljima. Nije bilo značajnijih prekida u snabdijevanju el. energijom, vodom, niti je dolazilo do prekida telefonskih veza. OSCZ Kladanj je iskazao potrebu za novčanu pomoć i pomoć u hrani.


Općina Tuzla: U toku noći nije bilo novih sniježnih padavina. Visina sniježnog pokrivača prema mjerenju HMS Bukovčići u Tuzli je 30 cm. Autobuske linije ne saobraćaju za naselja G.Obodnica, Mandiće, Pasce i Grabovicu, ostali putevi su otežano prohodni.
U jutarnjim satima radne mašine JKP „Komunalac“ i JKP „Vodovoda“ radiće na raščišćavanju snijega prema pomenutim naseljima.

Općina Srebrenik: Na području općine Srebrenik visina sniježnog pokrivača iznosi 30 – 40 cm. Svi putevi su otežano prohodni. Zbog visine snijega nije u funkciji putna komunikacija prema naselju Ravnuše, koja će biti očišćena u ranim jutarnjim satima od strane putne službe na ovom području.
Općine:
Živinice, Sapna, Teočak, Gradačac, Gračanica, Kalesija, Banovići, Lukavac, Doboj Istok, Čelić.
Visina sniježnog pokrivača na području ovih općina je između 35 – 60 cm.
Svi magistralni, regionalni i putevi prema MZ –a su otežano prohodni.
Ekipe putne operative su na terenu i čiste se putevi.
Evakuacija niti zbrinjavanje stanovništva nije potrebno u gore nabrojanim općinama. Nije bilo problema u napajanju el. energijom, vodom a u funkciji su i telefonske linije.

Danas u 12, 00 sati biće održana Vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzla u zgradi Vlade TK.
Na sjednici će članovi štaba biti upoznati sa Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane snježnim padavinama i niskim temperaturama i biće prezentovana Informacija o ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od snijega i snježnih nanosa na području TK.