TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2012.
Vlada TK
Omogućiti veću konkurenciju pri apliciranju na poziciju policijskog komesara

S ciljem omogućavanja veće konkurencije kod apliciranja za poziciju policijskog komesara Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, te ga uputila Skupštini Tuzlanskog kantona u dalju proceduru.

Naime, Zakonom o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, propisano je da kandidat za radno mjesto policijskog komesara, pored ostalih uslova, treba da ima najmanje tri godine radnog iskustva u činu glavnog inspektora ili višem činu, što je korigovano usvojenim izmjenama.

Tokom primjene Zakona u praksi, ovaj uslov pokazao se kao vrlo restriktivan, jer onemogućava veću konkurenciju kod apliciranja na poziciju policijskog komesara. Naime, tako postavljen uslov određenom broju policijskih službenika, koji posjeduju čin glavnog inspektora, profesionalne kvalitete, dug policijski staž, ali ne i godine provedene u činu glavnog inspektora, bilo je onemogućeno da mogu konkurisati za poziciju policijskog komesara.

Također, izmjenama je, zbog stvaranja preduslova za popunajvanje pozicija članova Odbora za žalbe građana u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, definirano da su članovi Odbora jedan policijski službenik sa najmanje činom Višeg inspektora iz Uprave policije, a dva člana su predstavnici građana, koji ovom prilikom neće zasnovati radni odnos u Ministarstvu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK