TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2012.
U prošloj godini Međunarodni aerodrom poslovao u složenim uslovima
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Aziz Čačković i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović posjetili su J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ i prisustvovali proširenoj sjednici Nadzornog odbora sa menadžmentom preduzeća.



Glavna tema sastanka je bila realizacija Plana mjera za prevazilaženje stanja na J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ koji je usvojen od Vlade TK-a, projekcija izvještaja o finansijskom poslovanju J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ za 2011. godinu kao i aktuelna situacija vezana za poslovanje ovog preduzeća.

Na sastanku je, između ostalog konstatovano da je J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ u toku 2011. godine poslovao u dosta složenim uslovima, te da je uz angažman i pomoć Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, odnosno Vlade TK-a kao i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, ista završena bez gubitaka odnosno sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

Tokom 2012. godine menadžment i Nadzorni odbor J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“, u saradnji sa Ministarstvom trgovine turizma i saobraćaja TK-a odnosno Vladom TK-a, treba da se aktivnije uključe na rješavanju vlasničkog statusa J.P.«Međunarodni Aerodrom Tuzla» Tuzla.

Takođe, naglašeno je da se u 2012. godini trebaju intenzivirati aktivnosti na prevazilaženju sadašnjeg stanja i dovođenju J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ do samoodrživosti, a potom i u poziciju da bude generator privrednog razvoja TK- a i šire, a što se može realizovati projektom „MAT-Regionalni Cargo centar sa AIRPARKOM“ za što svi učesnici sastanka smatraju da TK-a ima sposobnost i potrebne resurse za ostvarivanje navedenog cilja.

Na kraju sastanka ministar je informisao učesnike da su nedavno predstavnici Svjetske banke posjetili Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja pokazujući veliki interes i zanimanje za projekat „MAT - Regionalni Cargo centar sa AIRPARKOM“, te da je u skladu sa navedenim, dogovoreno da Svjetska banka u saradnji sa Vladom TK-a uradi mikrostudiju sa ciljem utvrđivanja kapaciteta i mogućnosti za proizvodnju hrane i vode na području TK-a kao i njihovog izvoza na strana tržišta koja pokažu interes za navedene robe.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK