TUZLARIJE - BILTEN TK

08.03.2012.
Nađa Avdibašić - Vukadinović, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK
Očekujemo razumijevanje sindikata


Tim za pregovore Vlade Tuzlanskog kantona je za petak zakazao sastanak sa sindikatima, na kojem će se razgovarati o generalnom štrajku koji je u osnovnim i srednjim školama započeo u ponedjeljak.

Štrajk je započeo zbog najavljenog smanjenja plata za 6, 5 posto svim budžetskim korisnicima. Šta očekujete od sastanka?

- Ono što očekujem ja kao ministar, ali i javnost, jeste obostrano razumijevanje ovakve teške situacije u kojoj učestvujemo svi. Ove tegobe vremena osjećaju svi građani Kantona, odnosno svi građani države. Govorimo o rupama u budžetu Tuzlanskog kantona. Govorimo o deficitu koji je napravljen u nekom ranijem vremenu, koji treba sanirati, gdje treba stabilizovati budžet.

NAJVAŽNIJA JE NASTAVA

Isti dan ste poslali i instrukciju svim direktorima u osnovnim i srednjim školama, u kojoj ste tražili da se od 7. marta organizuje nastava. Mislite li da će Vas direktori poslušati?

- Instrukcija je upućena sa dobrom namjerom. Da se jednostavno nastavni proces uspostavi, da se ne oduzima pravo obrazovanja niti jednom djetetu. To su naše namjere. Kako će oni postupiti, ja sad neću da nagađam. Bitno je da smo imali dobre namjere, bez obzira na to kakav ishod pregovora bio. Našem ministarstvu, a mislim i roditeljima i djeci i velikom dijelu uposlenika iz obrazovanja, cilj je da se uspostavi nastavni proces. Ja priželjkujem da pristupe uspostavljanju nastave. Svako odgađanje ne donosi ništa dobro djeci.

Šta ukoliko se desi situacija da dio direktora i drugih uposlenika prihvati instrukciju, a dio ne? U instrukciji ste tražili da se uposlenici pisano izjasne da li su spremni izvoditi nastavu, te da će to uticati na obračun i isplatu plaća.

- U svakom slučaju, ko god prihvati, to prije svega ide u prilog djeci. Mi već imamo situaciju da sedam srednjih škola radi i da ostale škole imaju nastavu za završne razrede. Tako da zaista želim da se sutra (tj. danas, srijeda, op.a.) uspostavi nastavni proces, jer u konačnici će se svoditi na to da se programski zadaci moraju stopostotno izvršiti, da se nastava mora bezrezervno i kvalitetno nadoknaditi. Mislim, u dubokim ljetnim mjesecima nadoknađivati nastavu, ne bi bilo korektno raditi, prije svega prema školarcima

Nedavno ste nam kazali da u cijeloj priči oko štrajka ima i neke pozadine. Je li se radi o političkoj pozadini?

- Neću ni o kakvoj vrsti pozadine da razgovaram. Vjerovatno ih ima dok je jedno takvo nerazumijevanje ovog teškog vremena i trenutnog stanja u budžetu. Znači, ono što je za mene prioritet, jeste da se nastava što prije uspostavi.

Sindikati obrazovanja TK-a prikazali su plaće u svim kantonima u Federaciji. Prema njihovim podacima, zaposlenici u prosvjeti TK-a spadaju u red najnižih. Jesu li zaista njihova primanja toliko mala?

- Vidite, nisu to najniže plaće. Treba da se komparira i sa svim drugim primanjima koja se tiču ovog budžeta. Ne kažem ja da su plaće prosvjetnih radnika velike i zadovoljavajuće, ali ima jedno pitanje koje možemo nasuprot tome postaviti, a to je - šta je to danas velika plaća za 90 posto stanovništva BiH i ovog kantona? Šta su to velike plaće? Jesu li to kod drugih budžetskih korisnika daleko veće? Ja tvrdim da nisu.

U javnosti se stiče dojam da se najavljeno smanjenje od 6, 5 posto tiče samo uposlenika u osnovnom i srednjem obrazovanju?

- Da raščistimo dilemu, svim budžetskim korisnicima je jednako. Dojam je takav vjerovatno zbog toga što su samo oni krenuli u generalni štrajk, pa se misli da se samo odnosi na tu grupaciju. Ipak, moram reći da ostali dosta razumnije gledaju na cijelu situaciju. Znate, mogli su svi krenuti u štrajk. Šta to znači? Je li to ovi trebaju da iniciraju i druge? Treba zaista razum uključiti i sa jedne i sa druge strane, naći najbolja rješenja.

Mnogi građani su ljuti na sindikate zbog činjenice da su djeci kupili mjesečne autobusne karte koje trenutno propadaju, ali i zato što se bune zbog smanjenja plata od 6, 5 posto u trenutku kada je na birou 95.000 nezaposlenih. Od toga, na birou je više od 200 profesora bosanskog jezika.

- To su dobri podaci za jednu usporedbu i za jedan poziv na razumijevanje. To je neka druga priča u koju je Vlada TK-a na neki način ušla, a kada je u pitanju upisna politika. Znači, kada su u pitanju srednje škole i fakulteti. Na tom polju Vlada vodi jednu analizu, gdje ćemo se ove godine drugačije ponašati u smislu odabira profila i u smislu i upisa tih profila u srednje škole i na fakultete.

NA VRIJEME I SVAKI MJESEC

Ne čini se da građani baš govore o upisnoj politici, nego o činjenici da se sindikati žale na smanjenje od 6, 5 posto, dok se u istom trenutku na birou nalazi 95.000 ljudi.

- Pa to je jasno. Vidite, jednostavno čovjek sve što kaže, svi misle da je to upereno na nekoga. Svakako je da ste vi dobru usporedbu naveli - broj nezaposlenih i ovamo jednu sigurnost u mjesečnim primanjima. Više nije bitno kolika su, vjerujte. Većina ljudi više ne postavlja pitanje, počev od penzionera, hoće li biti povećanje. Nego kažu: samo da to dođe na vrijeme svaki mjesec. Prema tome, i to je podatak kojim bi se trebali svi da rukovodimo. Ne samo uposlenici u prosvjeti nego ukupno svi. To je jedan zabrinjavajući podatak.

PLAĆE

Ni su to najniže plaće. Treba da se komparira i sa svim drugim primanjima. Ne kažem da su plaće prosvjetnih radnika velike i zadovoljavajuće, ali ima jedno pitanje - šta je to danas velika plaća za 90 posto stanovništva BiH i ovog kantona?

Priredio(la): sdp.ba/oslobodjenje.ba