TUZLARIJE - BILTEN TK

07.03.2012.
Ministar za boračka pitanja
Održan sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija


Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu bio je glavna tema danas održanog sastanka predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona sa predstavnicima saveza i udruženja boračke populacije. Kako je nakon rasprave zaključeno Nacrt Budžeta u ovom obliku je prihvatljiv ukoliko se planira suficit u Budžetu Tuzlanskog kantona ili Budžet bude uravnotežen, u suprotnom, ukoliko se i dalje planira deficit u Budžetu, udruženja i savezi insistiraju da se za dopunska prava iz boračko – invalidske zaštite i ostala izdvajanja za korisnike ovih sredstava planiraju sredstva u visini od 12.618.453, 00 KM, odnosno da Budžet ostane u okviru budžetskog zahtjeva Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.



Također, danas je insistirano i da se odredbe iz Nacrta Zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona, ne odnose na grantove Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, te da se umanjenje sredstava u procentu od 6, 5 % ne vrši od ukupnog iznosa za finansiranje Saveza i Udruženja, nego da se navedeno umanjenje izvrši samo u okviru sredstava koja se izdvajaju za plaće uposlenika Saveza i Udruženja. Jedan od zahtjeva jeste i da se Boračke organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona u Budžetu planiraju kao zasebna potrošačka jedinica kako je to navedeno u Budžetskom zahtjevu Ministarstva za boračka pitanja TK za 2012. godinu.

Posebna pažnja danas je posvećena i neostvarenim obavezama iz 2011. godine, te je akcentiran zahtjev za njihovo izmirenje najkasnije do kraja mjeseca marta 2012. godine.

Današnjem sastanku osim ministra za boračka pitanja TK Asima Aljića i saradnika, prisustvovali su Fahrudin Hasanović, Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK-a, Hajrudin Halilović, Predsjednik Saveza organizacije porodica šehida – poginulih boraca TK-a, Emir Kičić predstavnik Savez demobilisanih boraca TK-a, Faruk Šahović, Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca TK-a, Dževad Tosunbegović, Predsjednik Saveza boraca Patriotske lige TK-a, Zvonimir Kubinek, Predsjednik Saveza Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja u domovinskom ratu HVO TK-a, Mato Brkić, Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata TK-a, Ivo Marić, Predsjednik Udruge demobiliziranih branitelja „115. Zrinski“ HVO brigade domovinskog rata Tuzla, Božo Novaković, Predsjednik SABNOAR TK-a, Mujo Čerkezović, predstavnik Saveza logoraša TK-a, Aljo Bošnjaković, Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih odlikovanja i priznanja TK-a, Muhamed Azabagić, Predsjednik Udruženja veterana rata 92-95 liječenih od PTSP-a „Stećak“ i Dževad Hadžić, Predsjednik kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK