TUZLARIJE - BILTEN TK

05.03.2012.
Donesen Program rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2012. godinu




Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Program rada Vlade Kantona za 2012. godinu. Vodeći se osnovnim načelima vrijednosti, u vremenu nove ekonomske krize u Evropi i okruženju, Vlada će u 2012. godini raditi na realizaciji 4 osnovna strateška cilja poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, smanjenje i pravednija potrošnja, kao i učinkovitija organizacija organa uprave, te promjena sistema društvenih vrijednosti.

U koordinaciji sa vladama BiH i FBiH, Vlada Tuzlanskog kantona će u tekućoj godini inicirati ubrzanje operativnih aktivnosti u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja, naročito kada je u pitanju uklanjanje administrativnih barijera za razvoj poduzetništva. U ovom kontekstu posebno će se insistirati na jačem socijalnom dijalogu poslodavaca, sindikata i Vlade, uz podizanje društvene i etičke odgovornosti poslodavaca utemeljenoj na njihovim zakonskim obavezama o ekonomsko-socijalnoj sigurnosti radnika.

Realizaciji ciljeva će doprinijeti i priprema jasnih politika Vlade TK. Strukturne mjere za unapređenje poslovne okoline, ubrzanja oporavka i ekonomskog rasta Kantona, sprovodit će se realizacijom prethodno donijetih strateških dokumenata na nivou Kantona: Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine, Strategije zapošljavanja u TK i Strategije razvoja poljoprivrede u TK kao i prioritetnih razvojnih ciljeva u pogledu poboljšanja društvenog položaja mladih.

Kada su u pitanju normativne, analitičke i izvještajne mjere Programom rada Vlada je tokom 2012. godine predvidjela donošenje više o 200 mjera, što je za oko tridesetak mjera više nego što je to bilo predviđenom Programom rada za 2011.godinu.

Također, aktivnosti Vlade u narednom periodu bit će usmjerene na dalju implementaciju strateških dokumenata i mjera donesenih u prethodnom periodu. Pored toga Vlada TK je u 2011. godini donijela niz zakona, čiji se efekti očekuju u narednom periodu. Prije svega to su: Zakon o rudarstvu Tuzlanskog kantona, Zakon o geološkim istraživanjima Tuzlanskog kantona, Zakon o osnivanju JU Zaštićeni pejsaž „Konjuh“, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, Zakon o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona, Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih isprava, Zakon o srednjem obrazovanju i odgoju, , Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, Zakon o izmjenama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, Zakon o prostornom uređenju i građenju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.

Neophodno je istaći i da je Vlada TK razmatrala analize efekata ranijih ulaganja, s ciljem da uočene nedostatke i propuste, izbjegne u kreiranju budućih programa.

Dugoročni cilj Vlade Tuzlanskog kantona je postizanje boljeg kvaliteta života građana Tuzlanskog kantona, koji će se realizovati kroz niz aktivnosti usmjerenih na obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite, kvalitetnog i dostupnog obrazovanja, prava na rad i zaradu, prava na posao, na sigurnu i dovoljnu pravnu zaštitu, prava na slobodu vjerske ispovijesti, na slobodu komunikacija itd.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK