TUZLARIJE - BILTEN TK

29.02.2012.
Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Dan koji mora njegovati i obrazovna politika

Prisjećanjem na referendum i 1992. godinu, kada se 99, 44 posto naših sugrađana izjasnilo za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive započela je svečena sjednica Općinskog vijeća Tuzla.






To je bila logična odluka koja, kako je istakla predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla, slijedi ono što je i danas karakteristično za našu zemlju: suživot i tolerancija u jedinstvenoj, suverenoj i nedjeljivoj Bosni i Hercegovini.



„Iako smo u periodu od 1992. do 1995. godine platili visoku cijenu u vidu masovnih pogibija, razaranja i etničkog čišćenja uperenog protiv nedužnog stanovništva, odluka da naša zemlja bude nezavisna pokazala se kao jedina ispravna“, istakla je prof. dr. med. sci. Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla.



„Za državnost se treba boriti svakoga dana i to pametnim, održivim i integrirajućim razvojem. Potrebno je razvijati kolektivnu svijest oko neospornih stvari i zbog toga je izuzetno važno obilježavanje Dana nezavisnosti naše zemlje. O njegovanju suverenosti treba govoriti i kroz školske programe kako bi o faktima višestoljetne državnosti naše zemlje znali i budući naraštaji, kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.




Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik Partizanskim brigadama, zatim spomenik Zlatnim ljiljanima i poginulom braniteljima Tuzle i BiH 1992 groblje, kao i civilnim žrtvama.
Dana nezavisnosti u Tuzli obilježiće se i nizom sportskih, kulturnih i ostalih prigodnih sadržaja kojima će Tuzlaci dati svoj doprinos obilježavanju ovog datuma.

B. K.