TUZLARIJE - BILTEN TK

28.02.2012.
Udruženje za humanu reprodukciju „Novi život“
Vantjelesna oplodnja će biti finansirana sa 3.000 KM po paru


Zavod zdravstvenog osiguranja TK sufinansirat će vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji imaju probleme u osiguranju potomstva u visini do 3.000 konvertibilnih maraka. To je danas 28. februara 2012. godine saopćeno na sastanku koje je Udruženje za humanu reprodukciju „Novi život“ održalo sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.




Cilj sastanka je bio da se članovi Udruženja upoznaju sa kriterijima i planiranom raspodjelom sredstava iz Fonda zdravstvenog osiguranja za potrebe humane reprodukcije.

- Cilj našeg sastanka je da se detaljno upoznamo sa planiranom raspodjelom sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja za postupke asistirane reprodukcije. Također nam je važno da imamo informacije na koji način se vrši raspodjela sredstava iz fonda kao i koji su kriteriji. Ono što mi tražimo jeste da sve informacije budu javne i dostupne svim zdravstvenim osiguranicima koji su zainteresovani za ovu namjenu iz fonda – istakla je Mediha Jusić, članica Udruženja.

Prema riječima predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja TK prijedlogom finansijskog plana ovog zavoda za 2012. godinu predviđeno je finansiranje programa asistirane reprodukcije/oplodnje u iznosu od 120.000 KM, ali se trenutno čeka njegovo usvajanje. U cilju realizacije navedenog programa Ministarstvo zdravstva TK utvrdilo je kriterije za refundaciju dijela sredstava za asistiranu reprodukciju. Kriterijima su predviđene indikacije i medicinska dokumentacija na osnovu koje osigurana lica ostvaruju pravo na refundaciju sredstava. U skladu sa ovim kriterijima zahtjev se predaje Zavodu zdravstvenog osiguranje koji treba da sadrži mišljenje ordinirajućeg ljekara i konzilijarno mišljenje nadležne klinike UKC Tuzla. Kako je istaknuto na današnjem sastanku Zavod zdravstvnog osiguranja će po zahtjevu osiguranog lica koji sadrži potrebnu dokumntaciju, račune za lijekove kao i dokaz o procesu vantjelesne oplodnje, rješenjem odlučiti o pravu na refundiranje sredstava u iznosu od 3.000 KM i to maksimalno dva puta za jedan bračni par. Ono što treba istaknuti jeste da pravo na refundaciju ovih sredstava imaju žene do napunjenih 37 godina života, koje nisu rađale ili nemaju živu djecu.

Obzirom da do danas nisu postojale informacije na koji način se vrši sufinansiranje vantjelesne oplodnje i da li ta mogućnost uopće postoji, kako bi svi zainteresirani za ovu namjenu iz fonda zdravstvenog osiguranja na vrijeme bili informisani, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača predložila je da Zavod zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo raspišu javni poziv u sredstvima informisanja u kojem će stajati svi navedeni kriteriji i potrebna dokumnetacija kako bi se pacijenti na vrijeme mogli prikupiti potrebnu dokumenetaciju.

Ono što su obećali iz Zavoda jeste da po usvajanju finansijskog plana svi zainteresirani moći će se informisati putem zvanične web stranice www.zzotk.ba.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva TK iako im se ovo Udruženje obraćalo u više navrata pismenim putem.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa