TUZLARIJE - BILTEN TK

27.02.2012.
Federalni ministar zdravstva posjetio Tuzlanski kanton


S ciljem upoznavanja sa stepenom realizacije planiranih aktivnosti, dogovorenih tokom prošlogodišnje posjete Tuzlanskom kantonu, te planiranjem budućeg djelovanja i provođenja reformskih procesa danas u Tuzlanskom kantonu boravi ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Rusmir Mesihović.



Na sastanku sa premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem i ministricom zdravstva Tuzlanskog kantona prof. dr. Nadom Pavlović Čalić razgovarano je o poziciji i ulozi porodične medicine u zdravstvenom sistemu, stepenu implementacije projekta registracije timova porodične medicine i izbora porodičnog ljekara na području Tuzlanskog kantona, realizaciji aktivnosti u vezi sa esencijalnom listom lijekova, kao i stanjem na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli (UKC). Ovim razgovorom otvoren je niz pitanja koja se moraju postepeno rješavati, ali je akcenat stavljen na glavni cilj da zadovoljstvo pacijenata bude u prvom planu svih aktivnosti.

„Tuzla i Tuzlanski kanton sa svojom dugogodišnjom medicinskom tradicijom su do sada bili, a očekujemo da i u narednom periodu budu, motorna snaga razvoja i svih pozitivnih promjena u smislu vrhunske medicine“ izjavio je ministar Mesihović, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da s terena već pristižu pozitivni utisci u vezi sa realizacijom projekta registracije timova porodične medicine i izbora porodičnog ljekara. Također, pozitivni utisci izneseni su i u vezi sa stepenom realizacije jedinstvene esencijalne liste lijekova koja će važiti na području cijele Federacije. Jedinstvena lista znači da će svi građani, na svim područjima u Federaciji, imati pravo na iste lijekove po istim uslovima i cijenama, što svakako predstavlja uvođenje sistema u ovu oblast, istaknuto je danas.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je i teškoj finansijskoj situaciji na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Kako se moglo čuti, veoma je loše što se klinički centar našao u ovakvoj situaciji, ali je svakako pozitivan pomak što su ove informacije izvučene „ispod tepiha“ i što se situacija sada može realno sagledati, a samim tim i odrediti adekvatne buduće aktivnosti. „Znatan dio duga UKC-a odnosi se na dug za Plavu bolnicu, i raduje me činjenica da se Vlada Tuzlanskog kantona već u protekloj godini uhvatila u koštac sa ovim problemom i počela rješavati ovaj dio problema“, riječi su ministra Mesihovića koji je nagovijestio i podršku premijeru Čauševiću i ministrici Pavlović Čalić za provođenje aktivnosti planiranih za ovu Budžetsku godinu.

Nakon prijema u Uredu Premijera i Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona planirano je da Ministar u okviru posjete Kantonu posjeti JZU Univerzitetski klinički centar, Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović“ i Ambulantu porodične medicine „Ljubače“ JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje