TUZLARIJE - BILTEN TK

27.02.2012.
Misija OSCE-a u BiH - Ministarstvo za obrazovanje i nauku TK
Potpisan Memorandum o razumijevanju za provođenje projekta


U kabinetu ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof.dr. Nađe Avdibašić-Vukadinović, danas je potpisan Memorandum o razumijevanju, između Misije OSCE-a u BiH i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, o provođenju projekta „Dobro upravljanje u obrazovanju-školski odbori kao zagovornici promjena i odgovornog stava u obrazovanju“. Memorandum su potpisali ministrica, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović i Marcus Rolofs, šef kancelarije OSCE Ureda u Tuzli.



Potpisivanje Memoranduma formalizuje sporazum o provođenju projekta koji je pokrenut od strane OSCE-a i podrazumjeva suradnju na principima međusobnog konsultiranja, razumijevanja i potrebe za zajedničkim radom u njegovom provođenju, kao i međusobni prenos znanja, podršku, transparentnost u svim oblastima suradnje, a samim tim i međusobnu javnost rada. U okviru Projekta realizovat će se održavanje seminara, kao i edukacija članova školskih odbora o njihovim pravima i obavezama u toku obavljanja funkcija i na taj način doprinijeti razumijevanju uloga i odgovornosti školskih odbora.

Ministrica, prof. dr. Nađa Avdibašić - Vukadinović je istakla važnost realizacije ovog projekta:“Cilj nam je da zajedno sa OSCE-om, koji je naš ravnopravni partner, provedemo edukaciju za sve članove školskih odbora, osnovnih i srednjih škola u pravcu bolje ispravnije
uspostavljene upravljačke strukture po školama, što efikasniji rad školskih odbora koji će u dogledno vrijeme da doprinese kvalitetnim rezultatima. OSCE će pripremiti propagandni materijal, koji će Ministarstvo proslijediti svim školama.“

„Misija OSCE-a provela je istraživanje o radu školskih odbora, nakon toga provela pilot projekat u Zeničko-dobojskom kantonu, a zatim potpisala Memorandume o razumijevanju u nekoliko kantona. To je rezultiralo stvaranjem mreže edukatora u aspektima finansiranja komunikacije i zakonske legislative, koji će ta svoja znanja prenositi i ostalima. Napravljen je i Priručnik za obuku školskih odbora koji će biti prilagođen za rad u Tuzlanskom kantonu, a sve u cilju efikasnijeg rada članova, većeg uključivanja građana u rad školskih odbora, rad škola s ciljem veće autonomnosti i kvalitetnijeg obrazovanja, “ izjavio je Samir Alić, službenik za odnose s javnošću OSCE-a.

Sastanku su prisustvovali Mersija Jahić, pomoćnica ministrice za obrazovanje i nauku, i predstavnici OSCE Ureda u Tuzli Svjetlana Mujezinović i Nihad Mešić.

Priredio(la): MONKS