TUZLARIJE - BILTEN TK

24.04.2008.
Prezentirana provedbe projekta Romskog edukativnog fonda u TK
Problemi su veliki i mnogobrojni ali napretka ima


U toku školske 2007/2008 godine NVO “Sa E Roma” sa partnerskim organizacijama “Bahtalo ilo” Banovići, te direktorima partnerskih škola: Kiseljak, Husino, Ljubače, Bukinje, Pasci, Banovići i Grivice, kao i sa partnerima iz Pedagoškog zavoda TK, Ministarstvom obrazovanja TK, Biroom za zapošljavanje TK, uradila je niz aktivnosti na poboljšanju statusa djece romske nacionalosti.



Radilo su na prikupljanju podataka o broju učenika romske nacionalnosti, obezbjeđen školski probor za 210 učenika, uplatćena užinu za djecu prvih i drugih razreda osnovne škole. Za 16 učenika srednjih škola romske nacionalnosti kupljene su mjesečne autobuske karte, te je pružena podrška romskoj djeci za dobivanje stipendija od organizacije "Obrazovanje gradi BiH".

Najveći dio aktivnosti NVO “Sa E Roma” odnosi se na obilaženje naselja gdje žive uglavnom Romi, razgovaraju sa roditeljima o važnosti obrazovanja djece i drugim za njih korisnim aktiovnostima. Trenutno se radi na povećanju broja upisane djece u osnovne škole jer je u toku upis u devetogodišnju osnovnu školu.

Važno je napomeniti da će uskoro biti olakšana evidencija djece. Naime, NVO “Sa E Roma” zajedno sa partnerima dobili su sredstva od "Romskog Edukativnog Fonda" za izradu elektronske baze podataka kako bi uvijek imali podatke o djeci koja se školuju.

Danas je naglašeno da većina djece romske nacionalnosti živi u lošim uslovima, u mnogočlanim porodicama u kojima često niko ne radi. Problem je i upisati djecu u škol, u a i kada se upišu mnoga poslije nekog vremena napuste školu ili puno izostaju. Direktor JU OŠ „Kiseljak“ Tuzla, Zijad Šabić, rekao je, da mnoga djeca koja se upišu imaju problem sa komunikacijom jer su do osnovne škole govorili na romskom jeziku, česti su problemi koji bi trebali biti rješavani sa logopedom kao što je mucanje, ali roditelji iz raznih razloga ne odvode dijete na pregled, a vrlo često djeca nemaju čak ni izvod iz Matične knjige rođenih, nisu upisana, nemaju zdravstveno osiguranje, pa nisu obuhvaćena ni programom vakcinacije. Sa nizom problema se upišu u školu a onda se mnogi problemi u toku školovanja umnožavaju. Nije rijedak slučaj da djeca izostaju jer idu sa roditeljima u prosjačenje, da se djevojčice napuste školu nakon trećeg ili četvrtog razreda. Zato je bitno, nakon upisa pratiti šta se dešava s djecom te kroz edukaciju uticati na način života romske populacije.

Šaban Mujić, predsjednik NVO „Sa E Roma“ Tuzla, rekao je da bi šira društvena zajednica trebala učestvovati u integrisnaju djece romske nacionalnosti u društvo, da vlasti svih nivoa odvoje još sredstavava za ovu najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu na području TK. Broj upisane djece u škole se konstantno povećava ali dosta će vremena proći da se vide pravi rezultati.

Broj učenika Romske nacionalnosti od prvog do osmog razreda u osnovnim školama je sljedeći: Kiseljak – 83, Banovići - 44, Grivice - 14, Ljubaće - 21, Husino - 12, Bukinje - 19, Pasci - 3, ukupno 196 učenika.

Najviše onih koji se odluče za dalje školovanje su učenici OŠ “Kiseljak”.

S.M.