TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2012.
Stanovišta Vlade u vezi sa aktualnim štrajkom u osnovnim i srednjim školama



U vezi sa aktualnim štrajkom u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, Vlada Kantona konstatuje da se javnost dezinformiše brojnim poluistinama. Stoga, Vlada smatra potrebnim da još jednom ponovi svoja stanovišta.

Radi uravnoteženja rashoda sa smanjenim prihodima, a na zahtjev MMF-a, Vlada Kantona je predložila da se u budžetu za ovu godinu masa sredstava za plate i naknade svih budžetskih korisnika, izuzev sudija i tužilaca, na čije plate Kanton nema uticaja, te pripadnika uniformisane policije, smanji za 6, 5% u odnosu na prošlu godinu. Bužetskih korisnika ima oko 9.760, od čega je u ministarstvima, upravama, službama, ustanovama kulture oko 2.700 zaposlenih (među njima je i oko 1.500 pripadnika uniformisane policije). U oblasti pravosuđa je 500, a u oblasti obrazovanja oko 6.560 zaposlenih.

Pored mase za plate, predloženo je da se u Budžetu smanje tekući i kapitalni transferi za 1, 8 %, (jer nije predviđeno smanjenje transfera socijalno ugroženim), otplate i kamate za 4, 7 %, a samo da se izdaci za materijal i usluge, koje nisu plaćene u prošloj godini, povećaju za 11 %. Ovaj prijedlog Skupština Kantona je prihvatila dvotrećinskom većinom.

Vlada je u razgovorima sa sindikatima budžetskih korisnika predložila da se smanjenje mase za plate rasporedi u grupe, tako da oni sa najnižim platama (njih najmanje 940) zadrže istu platu, a da se umanjenje rasporedi progresivno, od nižih ka višim platama. Pored toga, Vlada je predložila da se svaki eventualni suficit usmjeri u masu za plate i naknade.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju su sve prijedloge Vlade odbili i odlučili se za stupanje u generalni štrajk.

Vlada podsjeća da su budžetski korisnici jedna od malo grupacija zaposlenih čija plata ne kasni, grupacija koja je iskoristila sve pozitivne efekte poreza na dodanu vrijednost (u periodu 2005-2009 masa sredstava za plate porasla je preko 60 %), te koja je kroz kolektivne ugovore obezbijedila pogodnosti, o kojima, na primjer, zaposleni u privatnom sektoru i ne razmišljaju.

I pored predloženog smanjenja plaća od 6, 5%, u Budžetu TK za ovu godinu nedostajaće oko 3 miliona maraka, za koje će se Kanton morati zadužiti pod nepovoljnim uslovima. Svako dalje povećanje rashoda povećava dug, koji nema vratiti ko drugi, nego građani Kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje