TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2012.
Premijer Federacije BiH boravio u TK

U okviru današnje posjete Tuzlanskom kantonu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića primio je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.



Ovom prilikom premijer Čaušević je premijera Nikšića upoznao sa projekcijama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu i planiranim uštedama, a u vezi s tim i očekivanjima sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona premijer Nikšić je razgovarao i o stanju u oblasti pravne regulative, zakonima koji su trenutno u parlementarnoj proceduri, te onim zakonima i izmjenama čije je donošenje u planu tokom ove godine. Posebna pažnja ovom prilikom posvećena je propisima koji tretiraju radne odnose, izmjenama propisa u oblasti rudarstva, što bi otvorilo značajne perspektive za dalji razvoj kako lokalnih zajednica tako i Kantona u cjelini, te propisa kojima bi se pojednostavilo otvaranje novih i poslovanje postojećih privrednih subjekata. „Pojednostavljivanje procedura jedan je od značajnih zahtjeva koje su Vladi Tuzlanskog kantona izložili privredni subjekti koje je Vlada Tuzlanskog kantona u proteklom periodu posjetila“ složili su se predstavnici Vlade Kantona. Kada su u pitanju zahtjevi privrednih subjekata, premijer Čaušević je informisao premijera Nikšića o aktivnostima koje se vode s ciljem otvaranja filijale Razvojne banke Federacije BiH u Tuzli, za što je Vlada Tuzlanskog kantona već obezbijedila potreban prostor.

Također, premijer Nikšić izrazio podršku Vladi Tuzlanskog kantona u realizaciji programskih i drugih aktivnosti koje provodi, te članove Vlade Tuzlanskog kantona upoznao i sa planom Vlade Federacije BiH da tokom ove godine značajna sredstva, koja su do sada bila dodijeljivana kao grant, u budućem periodu kao izuzetno povoljna, ili čak beskamatna sredstva, usmjeri za realizaciju određenih projekata na području cijele Federacije.




Ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je ovu priliku iskoristila i premijera Nikšića upoznala sa radom i djelovanjem udruženja obrtnika "Stari i umjetnički zanati" koje učestvujući na raznim međunarodnim sajmovima, na jedinstven način predstavlja kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine.

Osim, premijera Nikšića i Čauševića i ministrice Bilanović, današnjem sastanku su prisustvovali ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Senija Bubić, ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček, savjetnik Premijera FBiH Jasenko Muharemagić i savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK