TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2012.
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskg kantona za 2011. godinu.
Kako se navodi u Izvještaju strateški cilj Ministratstva koji se ogledao u uspostavljanju novog sistema raspodjele u oblasti stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica, uvećanjem kreditnih sredstava u odnosu na bespovratna sredstva koja su se dodijeljivala kao pomoć u stambenom zbrinjavanju boraca i članova njihovih porodica, je uspješno ostvaren.

Ministarstvo je uspjelo realizovalati sve planirane programske aktivnosti kao i aktivnosti koje nisu planirane programom rada Vlade Kantona za 2011. godinu, ali koje je Vlada Kantona, redovno razmatrala i donosila, a sve u cilju poboljšanja položaja boraca i članova njihovih porodica na području Kantona. Realizacija finansijskih sredstava na osnovu donesenih rješenja u Ministarstvu, po pojedinačnim pravima, bila je uslovljena sa operativnim finansijskim planovima Vlade Kantona.

Treba istaći da je Ministarstvo 2011. godinu započelo sa 4.581.446, 61 KM neizmirenih obaveza po osnovu dopunskih prava iz 2010. godine, i to uglavnom sredstva za stambeno rješavanje u iznosu 3.800.000, 00 KM i 700.000, 00 KM za stipendiranje učenika i studenata i preostali dio obaveza iz zdravstvene zaštite, koje su u 2011. godini u cijelosti izmirene. Na dan 31.12.2011. godine trenutno izvršenje dopunskih prava bilo je u procentu 94 %, odnosno 10.625.867, 54 KM.
Saradnja sa 12 boračkih organizacija i udruženja kantonalnog nivoa je kontinuirana i uspješna, a predstavnici boračkih organizacija i udruženja uključeni su, putem komisija, u rješavanju stambenih pitanja, stipendiranja učenika i studenata i dr čime s enastoji obezbijediti dodatna transparentnost u rado ovog ministarstva.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK