TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2012.
Otvorena „Proljetna Berza sjemenskog i sadnog materijala“
Domaće sadnice garancija su kvaliteta



Oko 50% zemljišta u Tuzlanskom kantonu spremno je za proljetnu sjetvu stoga je danas otvorena „Proljetna Berza sjemenskog i sadnog materijala“ izvrstan način da se posjetioci bolje upoznaju sa različitim poljoprivrednim kulturama i načinima njihovog tretiranja.





„Svi zainteresovani za sadni i sjemeni materijal mogu u prostorijama rasadnika „Plant“ u Bukinju razmjeniti informacije sa proizvođačima i njihovim stručnjacima. Samo kvalitetan sadni materijal može dati kvalitetan proizvod“, kazao je Nusret Šerifović, direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla.



Specijalizirana sajamska manifestacija prodajnog je karaktera i za zainteresovane građane otvorena sve do 17. marta. Osim savjeta o sjetvi, plasteničkoj proizvodnji i određenim kulturama posjetioci mogu kupiti i stručnu literaturu.





„Najveći broj proizvođača sadnog materijala je iz TK i to je jedan od razloga zašto je Tuzla domaćin ovoga sajma. Promocija sadnog i sjemenog materijal naša je obaveza jer od toga zavisi kvalitet onoga što se nalazi i na našim trpezama, kazao je Adnan Hodžić iz Udruženja „BOSPER“.





Organizatori ovog specijaliziranog sajma su Poljoprivredni zavod Tuzla, Udruženje BOSPER Tuzla, Tuzlanski sajam d.o.o Tuzla, projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla.



Organizatori već sada ističu da postoji interes da ova manifestacija u doglednom periodu postane sajam poljoprivrede.

B. K. / S. P.