TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2012.
Ambasador Poljske u posjeti Tuzlanskom kantonu

Potencijal i mogućnosti kulturne, turističke, ekonomske i ukupne privredne saradnje Tuzlanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine sa Republikom Poljskom bile su teme razgovora Ambasadora Republike Poljske u Bosni i Hercegovini, nj.e. Jerzy Chmielewski i premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



Istaknuto je da Tuzla, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini kroz istoriju imaju jake privredne, kulturne i društvene veze sa Republikom Poljskom. „Ta saradnja posebno je bila, ali i danas je izražena u oblasti rudarstva, ali u Poljskoj sada vlada znatan interes investitora u nova tržišta koja s epribližavaju Evropskoj uniji“, istakao je Ambasador.

Učesnici sastanka danas su iskazali spremnost za buduću saradnju, posebno prihvatajući poziv Ambasadora Chimielewsk-og da se u narednom periodu u Poljskoj organizira prezentacija privrednih subjekata i potencijala kojim raspolaže Tuzlanski kanton.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček je Ambasadora upoznao sa trenutno aktivnim investicijskim projketima kompanija iz Poljske na području Tuzlanskog kantona, posebno u oblasti energetike i rudarstva, ističući potrebu obnove značajne saradnje koju su 80-tih godina imali naučno istraživački centir u Katovicama i Tuzli.
Na kraju sastanka, kojeg su i Ambasador i Premijer ocijenili kao veoma zadovoljavajući, zaključeno je da dosadašnja kulturna i politička saradnja ovih prijateljskih zemalja predstavlja dobru osnovu za dalje jačanje i ostvarivanje još bližih privredno – ekonomskih veza.
Osim premijera Čauševića i ministra Knežičeka, današnjem sastanku prisustvovale su i misnitrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović i Jasna Hivziefendić, Savjetnica premijera TK.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK