TUZLARIJE - BILTEN TK

17.03.2012.
Upozorenje Kantonalne uprava civilne zaštite Tuzla
Za dva dana 105 intervencija na gašenju požara


U toku jučerašnjeg dana (16.03.) na području Tuzlanskog kantona Vatrogasne jedinice su imale 38 intervencija na gašenju požara. Radilo se uglavnom o požarima niskog rastinja i šume.
U toku današnjeg dana (17.03) do 16, 00 sati zabilježeno je 67 intervencija Vatrogasnih jedinica sa područja TK na gašenju požara.

Radi se uglavnom o požarima niskog rastinja i šumskim požarima.

Ovom prilikom Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla još jednom upozorava javnost na preduzimanje preventivnih mjera u zaštiti od požara:


1. Fizička i pravna lica treba strogo da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera kod spaljivanja korova, suhe trave, lišća poljoprivrednih i drugih otpadaka, kao i prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru.
2. Nosioci zaštite od požara (organi uprave, institucije, pravna lica i građani) treba da preduzimaju sve preventivne mjere propisane Planovima zaštite od požara.
3. Vlasnici ili korisnnici šuma, kao i organi uprave nadležni za šume i šumsko zemljište, treba da preduzimaju sve mjere propisane zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti šumarstva.
4. Nadležni inspekcijski organi treba da, u okviru inspekcijskog nadzora, provode sve mjere propisane zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti šumarstva i zaštite od požara.