TUZLARIJE - BILTEN TK

17.03.2012.
Vlada TK
U minskim nesrećama stradaju i civili i demineri

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite za 2011. i Program rada Uprave u 2012. godini. Sagledavajući rad Uprave u toku 2011. godine, pored redovnih poslova koji su najdirektnije vezani za zaštitu i spašavanja, deminiranje i zaštita od neeksplodiranih ubojnih sredstava zauzimaju posebno mjesto. Kantonalna uprava civilne zaštite je, kao i ranije, imala jednu od vodećih uloga u svim akcijama koje su vođene na nivou kantona, a odnosile su se na segment zaštite i spasavanja od neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) na području Tuzlanskog kantona.

Koordiniranje i praćenje realizacija zadataka na polju neutralisanja neeksplodiranih i minskoeksplozivnih ubojitih sredstava, kao i operacija manuelnog čišćenja, tehničkog izviđanja i obilježavanja rizičnih površina na području Tuzlanskog kantona su poslovi i zadaci koji su obilježili ovaj izvještajni period. Svi ovi gore navedeni poslovi i zadaci realizirani se preko tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a i timova OS BiH kao i drugih domaćih i stranih kompanija-organizacija. Tokom 2011. godine, i pored svih preduzetih mjera upozoravanja na minsku opasnost dogodilo se 10 minskih nesreća, u kojima su stradali civili (6 osoba je smrtno stradala, a 12 osoba je povrijeđeno).

U 3 deminerske nesreće od kojih se jedna desila na području općine Gradačac, 2 deminera su smrtno stradala, a 2 su ranjena. Do sada je u BiH stradalo 108 deminera, od čega 43 smrtno. Sve civilne nesreće desile su se u obilježenim područjima, a najčešći razlozi koji dovode do nesreća su nepoštivanje minskih upozorenja i svjestan ulazak u sumnjiva područja zbog lova ili sječe šume. Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, do kraja 2011.godine, dogodilo se preko 200 minskih nesreća, na području svih općina Tuzlanskog kantona, u kojima je smrtno stradalo 116, a teže i lakše ranjena 132 osobe.


Kako se navodi u Izvještaju, poslije 2010. godine i katastrofalnih poplava praćenih velikim brojem klizišta, proglašenjem stanja prirodne nesreće na općinama i u dva navrata na područu cijelog Tuzlanskog kantona, te konačnom štetom od oko 40 miliona konvertibilnih maraka, 2011. godina je bila relativno „mirna“. O prošloj godini nije bilo proglašenja stanja prirodne ili neke druge nesreće ni u jednoj općini i aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja bile su u najvećoj mjeri posvećene saniranju poslijedica, preventivnim aktivnostima na vodotocima i daljnoj primjeni propisa i izgradnje sistema zaštite i spašavanja.


Kada su u pitanju aktivnosti koje Uprava planira realizirati tokom tekuće, 2012. godine, u okviru normativno – pravnih poslova bit će urađena nova Odluka o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama Tuzlanskog kantona za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća. U dijelu studijsko – analitičkih i stručno – operativnih poslova, a nakon izrade Procjene ugroženosti od požara i Plana zaštite od požara Tuzlanskog kantona, izvršit će se inoviranje Procjene ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća područja Tuzlanskog kantona. Bit će dovršeni započeti poslovi i donesen Plan zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Tuzlanskog kantona, dok će u okviru poslova deminiranja, na osnovu općinskih planova deminiranja i Informacija o rezultatima deminiranja na području Tuzlanskog kantona u 2011.godini biti urađena Lista prioriteta deminiranja na području Tuzlanskog kantona u 2012. godini

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK