TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2012.
Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inepekcijske poslove
Inspektori izrekli 646 rješenja o zabrani rada


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inepekcijske poslove za 2011. godinu i pohvalila rad Uprave, kao i formu i sadržaj podnesenog Izvještaja.

Kako se navodi u Izvještaju, tokom protekle godine Uprava je izvršila i u elektronskoj formi obradila 15.031 kontrolu i 8.734 predmeta što ukupno iznosi 23.765 predmeta. Gledano u odnosu na 2010. godinu to je 2.079 ili 16, 05 % pregleda više nego u 2010.godini, odnosno 3.501 ili 66, 91 % predmeta zavedenih u djelovodniku više u odnosu na 2010.godinu. Na efikasnost i efektivnost rada inspektora ove Uprave kao i na uređenje ublasti koje isti nadziru, u izvještajnom periodu, vrlo pozitivno su uticale brojne i vrlo kvalitetne asistencije pripadnika MUP-a TK kao i sudska odlučivanja u predmetima koja su bila na sudskom odlučivanju, jer su sudovi u toku 2011.godine pokazali veliku ažurnost i efikasnost u rješavanju predmeta na sudskom odlučivanju, tako da je u ovom periodu bilo samo 5 zastara kao i u 2010.godini, za razliku od prethodnih 2008. i 2009.godine u kojima je 349 predmeta, koji su bili na sudskom odlučivanju, doživjelo zastaru, stoji u Izvještaju.

U izvještajnom periodu, kao i prethodnim godinama, inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao uostalom i svim inspektorima drugih institucija u FBiH nepremostiv problem predstavlja zakonsko nedefinisanje postupanja sa oduzetom robom koja je predmet sa kojim je izvršen prekršaj, zatim i samo izricanje zaštitnih mjera oduzimanja predmeta, zatim deponovanje, odlaganje, manipulisanje i svako drugo postupanje sa oduzetim robama prije i nakon što sud izrekne zaštitnu mjeru oduzimanja, u smislu prodaje, doniranja ili uništenja iste.

U izvještajnom periodu Inspektori Uprave su izrekli 646 rješenja o zabrani rada, 16.300 upravnih i drugim mjera i akata, kao i 1860 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti 1.132.234, 20 KM, što je za 923 naloga ili 98, 51% više nego u prethodnoj godini.
Pozitivno za istaći jeste zabilježeno smanjenje zabilježenih povreda na radu za 19% nego u 2010. godini.

Veliko olakšanje i potpora za uspješno i efikasno vršenje nadzora od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK dalo je donošenje Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona, kojeg su Vlada i Skupština TK-a prepoznale kao dobar zakon. Međutim, ukoliko se materijalni propisi (lex specialis) po hitnom postupku, u sklopu implementacije projekta "Mala giljotina propisa", ne izmijene i ne izvrši njihova harmonizacija, isti će umnogome limitirati i umanjiti značaj i primjenu Zakona o inspekcijama TK, jer iz dosadašnje prakse evidentno je da zakoni koji su doneseni u skorije vrijeme, ne samo da nisu međusobno harmonizirani nego su često i u koliziji, a u većini istih nije određena čak ni nadležnost za vršenje inspekcijskog nadzora ili je ista upitna.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK