TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2008.
Susret ministra odbrane BiH i premijera Tuzlanskog kantona
Iseljavanje i predaja kasarne Kantonu do kraja septembra


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem, koji je sa saradnicima boravio u posjeti Tuzlanskom kantonu. Ministar Cikotić je upoznao premijera Mujića da su završene sve pripreme za konsolidaciju vojnih objekata odnosno predaju vojnih objekata, koji su proglašeni neperspektivnim, civilnim vlastima u BiH.



Ministarstvo odbrane će u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH objekat Kasarne Husein- kapetan Gradaščević u Tuzli predati Tuzlanskom kantonu saopćio je danas ministar Cikotić.

Kako je već ranije izražena namjera Tuzlanskog kantona, općine Tuzla i Univerziteta u Tuzli da se ovaj objekat iskoristi za potrebe visokog obrazovanja ministar Cikotić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici i zvanično obavijestiti vlasti u Tuzlanskom kantonu i Tuzli da se može početi sa realizacijom ovog projekta.

„Tuzla i Tuzlanski kanton su svojim doprinosom, kako odbrani BiH tako i kasnijem ustrojstvu Oružanih snaga BiH zaslužili da mi ovaj proces započenom upravo ovdje. Sretni smo što ćemo učiniti najbolji mogući korak, a to je da jednu vojnu bazu pretvorimo u hram znanja“ istakao je ministar Cikotić.

Premijer Mujić je izrazi zadovoljstvo što zvanično započinje proces predaje Kasarne Husein- kapetan Gradaščević Tuzlanskom kantonu jer će to sasvim sigurno biti zamah razvoju ovog područja.

„Razvoj Univerziteta u Tuzli već odavno ne prate njegovi prostorni kapaciteti i sa jednim ovakvim objektom u poziciji smo da rješavamo izuzetno izražen problem.
S obzirom na kapacitete ove Kasarne otvorena je mogućnost za rješavanja i pitanja prostora za smještaj još nekih kantonalnih institucija što će biti naknadno dogovoreno“ istakao je premijer Mujić.

Kako bi objekat Kasarne Husein-kapetan Gradaščević mogao biti predat Tuzlanskom kantonu bit će neophodno jedinice Oružanih snaga i materijalna sredstava trenutno sještena u ovoj Kasarni, izmjestiti u Kasarnu Dubrave. Tu se očekuje određena podrška kantonalnih vlasti. Ministar Cikotić je najavio da će svi detalji u vezi s tim biti precizirani u Memorandumu o razumijevanju koji će potpisati sa premijerom Tuzlanskog kantona. Očekuje se da će ovaj Memorandum biti potpisan do kraja maja ove godine, a da će preseljenje jedinca OS na Dubrave i predaja objekta biti završena do kraja septembra ove godine.
Ministar Cikotić i premijer Mujić sa saradnicima danas su obišli i Vojnu bazu Dubrave.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona