TUZLARIJE - BILTEN TK

19.03.2012.
Kantonalni operativni centar civilne zaštite
89 vatrogasnih intervencija u protekla 24 sata


U toku protekla 24 sata zabilježeno je 89 intervencije VJ na gašenju požara niskog rastinja i šuma na području Tuzlanskog kantona. U ovim požarima pričinjena je znatana materijalna šteta na šumskim dobrima i poljoprivrednim površinama. Nije bilo povrijeđenih osoba.

Općina Banovići: Dana 18.03.2012. godine, VJ Banovići je imala 6 intervencija na gašenju požara niskog rastinja i to: Omazići, Mušići, Željova, Borovac, Breškica, ul Radenska.

Općina Čelić: Prema izvještaju iz OSCZ Čelić, na području ove općine u toku proteklog vikenda izbio je šumski požar koji je obuhvatio površinu od cca 20 ha, požar nije lokalizovan i širi se prema Oboru.

Općina Gračanica: VJ Gračanica je imala 13 intervencija na gašenju požara niskog rastinja.

Općina Kalesija: VJ općine Kalesija je imala 15 intervencija na gašenju požara, i to: jedna štala u Gornjim Vukovijama, jedna štala u Donjim Vukovijama, jedna vikendica u Donjim Raincima, i ostalo su šumski požari u Gojčinu, Miljanovcima, Kikačima i Jelovom brdu te nisko rastinje Kalesija centar.

Općina Gradačac: VJ Gradačac je imala 6 intervencija na gašenju požara niskog rastinja i to: Čelikovača, ul. Zlatnih Ljiljana, Srnice 2x, Jasenica i Vida.

Općina Kladanj: VJ Kladanj je imala 2 intervencije na gašenju požara i to: nisko rastinje Tarevo, i šumski požar Noćajevići izgorelo 5-6 dunuma šume (crnogorična)

Općina Lukavac: VJ Lukavac je imala 7 intervencija na gašenju šumskih požara i to: Šikulje, Puračić, Kruševica, Devetak, Rosulje, Gnojnica, pomoćni objekat Preline.

Općina Srebrenik: VJ Srebrenik je imala 12 intervencija na gašenju požara i to:stambeni objekat u Srebreniku, šumski požari Majevica, Huremi, Vrelo, Previle 2x, Palešići, nisko rastinje: Donji Srebrenik, Gornji Srebrenik, Srebrenik, Litve, Huremi.

Općina Tuzla: VJ Tuzla je imala 19 intervencija na gašenju požara niskog rastinja i to: Gudelj, Kiseljak-Poljana, Grabovica x2, Kula, Pasci, Pašabunar, Borić, Kozlovac, Rasovac, Srednja Lipnica x3, Siporex, Ši selo, Simin Han, Solina, Novo Naselje, Desetine, Prokopac. Općinski štab CZ Tuzla je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, razmatrajući aktuelno stanje protivpožarne zaštite, donio Naredbu o zabrani paljenja korova i rastinja radi obavljanja proljetnih poljoprivrednih radova na području općine Tuzla.

Općina Živnice: IVJ RMU Đurđevik je imala 7 intervencija na gašenju požara niskog rastinja i to: Priluk, gradsko groblje, Karaula, Odžak, Đurđevik, Dubrave, Krivača.

Uzimajući u obzir veliki broj registrovanih požara posljednjih dana na području TK uslijed paljenja korova, suhe trave i otpada od strane građana, do kojih dolazi prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, Kantonalna uprava civilne zaštite koristi priliku da još jednom upozori građane da izazivanjem požara čine krivično djelo izazivanja opće opasnosti, propisano Krivičnim zakonom FBiH, ugrožavajući živote ljudi, javnu i privatnu imovinu.


MINSKA NESREĆA

Dana 18.03.2012. godine oko 15, 45 sati od dežurnog u OC MUP-a TK primljena informacija o minskoj nesreći, na prodručju općine Lukavac, u kojoj su dvije osobe izgubile život. Nesreća se desila u naselju Đurići, pored puta Cerik – Rosulje, kada su prilikom sječe drveta dva lica aktivirala eksplozivnu napravu. Prema informacijama iz PS Lukavac, nesreća se desila oko 12, 30 sati. Tijela nastradalih sa mjesta nesreće izvukli su pripadnici Federalnog/kantonalnog "B" tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje NUS-a Tuzla. Nesreća se desila na prostoru koje je obilježeno kao minsko polje, koje se nalazi u neposrednoj blilzini deminirane površine koja je predata na upotrebu prošle godine.