TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2012.
Vlada i sindikati potpisali sporazum
Okončan štrajk u osnovnim i srednjim školama




Okončan je štrajk u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona i sindikati budžetskih korisnika postigli su danas dogovor, a potpisivanjem sporazuma, na čiji tekst je na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona dala saglasnost, stekli su se preduslovi da već od sutra (srijeda 21.03.2012.godine) otpočne nastava u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

Kako je definirano sporazumom osnovica za obračun plaće u periodu mart – decembar 2012. godine iznosit će 380, 25 KM, što je dodatno umanjenje od 0, 5% u odnosu na osnovicu iz perioda novemabar – decembar 2011. i januar – februar 2012. godine. Također visina naknade za ishranu budžetskih korisnika za 2012. godinu iznosit će 7 KM po izrađenom danu, a najkasnije do kraja mjeseca juna 2012. godine razmotrit će se mogućnost donošenja odluke o isplati regresa i jubilarnih nagrada za sve zaposlenike budžetskih korisnika.

Potpisnici Sporazuma su saglasni da se zaposlenim u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, obračunaju i isplate plaće, naknade za ishranu u toku rada i prevoz za vrijeme provedeno u štrajku uz obavezu zaposlenika da nadoknade ne realizirane časove nastave i ostale poslove što neće biti tretirano kao prekovremeni rad.

Sporazumom je također predviđeno da se obračun i isplata plaća i naknada zaposlenika korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona izvrši najkasnije do 20-tog u mjesecu za prethodni mjesec, a Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona će svim poslovnim bankama na području Tuzlanskog kantona dostaviti cirkularno pismo, da do tog datuma ne vrše obračun zateznih kamata za kašnjenje uplata rata korisnika kredita zaposlenika kod budžetskih korisnika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK