TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2012.
Kantonalni operativni centar civilne zaštite
U protekla 24 sata zabilježeno 50 intervencija vatrogasaca




U toku protekla 24 sata zabilježeno je 50 intervencija VJ na gašenju požara niskog rastinja i šuma na području Tuzlanskog kantona. U ovim požarima pričinjena je znatana materijalna šteta na šumskim dobrima i poljoprivrednim površinama.

Općina Banovići: U protekla 24 sata VJ Banovići je imala 3 intervencije na gašenju požara na sledećim lokacijama: nisko rastinje površine cca 2 dunuma u gradu kod supermarketa „Bingo“, nisko rastinje i 2 el. stuba kod separacije na Oskovi i veću šumski požar površine cca 100 dunuma na rejonu Podoštrić – Pribitkovići u čijem gašenju su učestvovali mještani i šumari. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Čelić: Na području općine Čelić je još uvijek aktivan požar kod Lukavice čije gašenje onemogućava postojanje minskog polja (rejon u toku rata bio linija razdvajanja između Armije BiH i VRS).

Općina Gračanica: Dana 19.03.2012. god VJ Gračanica je imala 5 intervencija na gašenju požara na sledećim lokacijama: nisko rastinje i šuma kod Skipovca, nisko rastinje i šuma u Škahovici površine cca 10 dunuma, nisko rastinje u Lukavici, šumski požar površine cca 6 dunuma u Rašljevi i požar niskog rastinja u Doborovcima. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni izuzev požara kod Skipovca gdje gašenje onemogućava minsko polje.

Općina Kalesija: U protekla 24 sata VJ Kalesija je imala 5 intervencija na gašenju požara na sledećim lokacijama: nisko rastinje u Donjim Vukovijama površine cca 4 dunuma, nisko rastinje na lokalitetu Požarnice ispod Visa površine cca 5 dunuma, nisko rastinje u Starom Selu površine cca 30 dunuma, nisko rastinje u Memićima i nisko rastinje u gradu Kalesija kod sportske dvorane površine cca 2 dunuma. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac: Dana 19.03.2012. godine VJ Gradačac je imala 2 intervencije na gašenju požara i to nisko rastinje u naselju Donje Srnice (Prnjavor) površine cca 5 dunuma i nisko rastinje na lokalitetu Avramovina površine cca 10 dunuma. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.



Općina Kladanj: U protekla 24 sata VJ Kladanj je imala jednu intervenciju na gašenju požara u selu Krivajevići kod Stupara gdje je lokalizovan i ugašen požar niskog rastinja površine cca 6 dunuma.

Općina Lukavac: U protekla 24 sata VJ Lukavac je imala 11 intervencija na gašenju požara na sledećim lokacijama : Panjik (Katanići) šuma i nisko rastinje, 2 x Gegići (Devetak) šuma i nisko rastinje (u ispomoć došla DVD Puračić), nisko rastinje Titovoj ulici u gradu Lukavac, nisko rastinje u Duboštici, nisko rastinje u G. Poljicu, nisko rastinje u Loparićima (Gnojnica) površine cca 20 dunuma, šuma u naselju Caparde (Puračić), nisko rastinje u Mosorovcu (Turija), nisko rastinje u MZ Modrac i nisko rastinje u blizini benz. pumpe „Nasko“ u Puračiću. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik: U toku jučerašnjeg dana VJ Srebrenik je imala 4 intervencije na gašenju požara na sledećim lokacijama: divlja deponija u naselju Polje, nisko rastinje u Podorašju, nisko rastinje u Uroži i dva sijena i nisko rastinje u naselju Ahmići (Sladna). Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Tuzla: Dana 19.03.2012. godine PVB Tuzla je imala 11 intervencija na gašenju požara niskog rastinja i to: naselje Čanići cca 3 dunuma, 2x Džindić Mahala cca 500 m², naselje Polići (Mramor) cca 6 dunuma, naselje Križani cca 10 dunuma, lokalitet Brđani cca 100 dunuma, naselje Drežnik cca 4 dunuma, naselje Krojčica cca 3 dunuma, naselje Pasci cca 4 dunuma, naselje Bare cca 300 m² i lokalitet Dedino brdo. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živnice: Dana 19.03.2012. god. IVJ Đurđevik je imala 7 intervencija na gašenju požara šume i niskog rastinja na sledećim lokacijama: Svojat (borova šuma), Priluk (borova šuma), Gornje Dubrave nisko rastinje cca 20 dunuma, Ciljuge iza mljekare „Noćko“ nisko rastinje, Strašanj šuma i nisko rastinje, Lug šuma i ograda i šuma u Repuhu. Svi pomenuti požari su lokalizovani i ugašeni.

Uzimajući u obzir veliki broj registrovanih požara posljednjih dana na području TK uslijed paljenja korova, suhe trave i otpada od strane građana, do kojih dolazi prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, Kantonalna uprava civilne zaštite koristi priliku da još jednom upozori građane da izazivanjem požara čine krivično djelo izazivanja opće opasnosti, propisano Krivičnim zakonom FBiH, ugrožavajući živote ljudi, javnu i privatnu imovinu.