TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2012.
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak
Saopštenje i čestitka povodom 20. marta - Međunarodnog dana socijalnog rada



Ministar Sead Hasić
Socijaln i radnici širom svijeta 20. mart obilježavaju kao Međunarodni dan socijalnog rada. Ovaj događaj, u skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), obilježava se svake godine trećeg utorka u martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta.

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada 2012. godine u okruženju i svijetu se prezentira Globalni program za socijalni rad i socijalni razvoj u razdoblju 2012.-2016. godine. Ovaj dokument nastao je kao rezultat trogodišnje saradničke inicijative tri međunarodne organizacije koje zastupaju praksu socijalnog rada, obrazovanje za socijalni rad i socijalni razvoj.

Ovaj dokument koji ocrtava najvažnija područja za savremeni socijalni rad biti će proslijeđen svim nacionalnim vladama i međunarodnim organizacijama kao odgovor na globalnu socijalnu krizu.

Socijalni radnici svakodnevno daju odgovore na individualne i porodične krize – otvaraju vrata korisnicima usluga i nude rješenja za široki spektar problema. Socijalni radnici su također vješti i u analiziranju okvira socijalnih uvjeta i znaju kako ih promijeniti da bi potaknuli dostojanstveniji život za sve ljude, u svim zajednicama.


Očekivanju da u partnerstvu da radimo na kreiranju povoljnijih uslova za unapređenje položaja socijalnog rada i socijalne zaštite, te da ekonomska krizu iskoristimo kao priliku za razvoj i afirmaciju socijalnog rada.

Svim socijalnim radnicima i zaposlenicima u ustanovama i organizacijama socijalne zaštite, u nevladinim organizacijama i volonterima, koji svojim izuzetno humanim i profesionalnim radom doprinose unapređenju socijalne zaštite i stvaranju uslova za dostojanstveniji život građana, čestitam Međunarodni dan socijalnog rada.

MINISTAR
Sead Hasić, dipl. scr.