TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2012.
Aerodrom Dubrave
Vojnici OSBiH ispraćeni u Afganistan


U vojnoj bazi Dubrave kod Tuzle svečano je ispraćena četvrta rotacija Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u misiju potpore miru ISAF u Afganistanu.

Pripadnici ove jedinice, njih ukupno 45, među kojima i dvije žene, u narednih šest mjeseci bit će u sastavu danskih borbenih grupacija koalicijskih snaga u Afganistanu, čime će na najbolji način prezentovati odlučnost i osposobljenost Oružanih snaga BiH.



- Uspješnom realizacijom dosadašnjih misija u Etiopiji, Eritreji, Iraku, našim trenutnim angažovanjem u Kongu i Afganistanu, potvrdili smo spremnost Oružanih snaga BiH da mogu ravnopravno učestvovati sa saveznicima i partnerima u izvršavanju složenih i odgovornih zadataka, rekao je Senad Mašović, komadant Pete pješadijske brigade.



Na svečanosti je govorio komadant Operativne komande Oružanih snaga BiH, brigadni general Ivica Ljerkić, a o značaju učešća Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama govorio je Nj.E. Patrick Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

- Čast mi je danas biti ovdje povodom odlaska još jedne rotacije bosanskohercegovačkih vojnika u Afganistan. Ova misija pokazuje čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine za međunaradni mir. Također, ovo je dobar primjer kako bi vojska BiH mogla izgledati u budućnosti: profesionalno, moderno, etički, integrirana i fokusirana na doprinos međunarodnim mirovnim misijama. U svakoj mirovnoj misiji vojnici BiH svoje zadatake obavljaju profesionalno na nepoznatom i opasnom okruženju u isto vrijeme stičući dragocjeno iskustvo i vještine, rekao je Moon.



Uspjeh u misiji pripadnicima Oružanih snaga zaželio je Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane BiH, koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim agnažmanom BiH jedinica u mirovnim misijama.

S.P.