TUZLARIJE - BILTEN TK

26.04.2008.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Univerziteta Tuzla


Vlada Tuzlanskog kantona na 42. sjednici usvojila je Izvještaj o radu Javne ustanove Univerzitet u Tuzli za 2007. godinu.
Kako je navedeno u Izvještaju u 2007. godini bilo je niz izuzetno značajnih događaja za visoko obrazovanje, pa tako i Univerzitet u Tuzli. Prvenstveno se to odnosi na donošenje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH.

Univerzitet u Tuzli je u prošloj godini preuzeo predsjedavanje Rektorskom konferencijom Bosne i Hercegovine, usvojeni su obnovljeni i modernizovani nastavni planovi i programi, završen i unaprijeđen ustroj katedri i užih naučnih oblasti, uspostavljen je nov pristup upisnoj politici, ostvareni brojni kontakti s okruženjem. Također, u 2007. godini počela je realizacija projekata za stvaranje poduzetničkog Univerziteta i etabliranjem ekonomije znanja.
U 2007. godini na Univerzitetu u Tuzli studiralo je više od 16 hiljada studenta, diplomiralo 1 060 diplomaca za zvanje visoke stručne spreme, promovisana su 102 magistra i 28 doktora nauka.
Univerzitet u Tuzli je u 2007. godini ostvario ukupan prihod od 29 073 208, 73 KM od čega su 62, 16% budžetska sredstva, a 37, 84% vlastiti prihodi. Rashodi Univerziteta u 2007. godini su bili 27 770 077, 20 KM, što znači da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat. Za kapitalne izdatke utrošeno je 1 013 380, 69 KM.

Rektor Univerziteta Tuzla Tufekčić

Prema riječima rektora Univerziteta u Tuzli prof. Džeme Tufekčića u 2007. godini ostvaren je cilj Univerziteta da poveća kapacitet naučnoistraživačkog rada zahvaljujući povećanim finansijskim sredstvima koja se izdvajaju za nauku. Članice Univerziteta su ostvarile ukupan prihod od naučnoistraživačkog rada od 1 132 904, 06 KM.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se suočava Univerzitet u svom radu istaknuta je nemogućnost da se sa vlastitim kadrom u potpunosti pokrije kompletna nastava tako da je za dio nastave neophodan angažman nastavnog kadra sa drugih Univerziteta. Ipak navedeno je da je i u 2007. godini održan trend porasta broja akademskog osoblja koje se regrutira iz vlastite akademske baze.

Prošle godine u viša naučna zvanja izabrano je 166 nastavnika.
Problem prostora za izvođenje nastave također je i dalje prisutan na Univerzitetu i u 2007. godini poduzimane su brojne aktivnosti kako bi Kasarna Husein-kapetan Gradaščević bila ustupljena Univerzitetu na korištenje.
Na Univerzitetu u Tuzli mnogo se očekuje i od kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju čije je donošenje u proceduri, novog Statuta Univerziteta u Tuzli, potpuna provedba Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju s ciljem unapređenja rada i provođenja reforme visokog obrazovanja na Univerzitetu u Tuzli.
Vlada Tuzlanskog kantona je uz Izvještaj o radu JU Univerziteta u Tuzli za 2007. godinu usvojila i Analizu toka reformi visokog obrazovanja i promjene na Univerzitetu u Tuzli. U Analizi je istaknuto da je Univerzitet u Tuzli do sada proveo osnovna načela Bolonjskog procesa i to :
- uvedena su tri ciklusa
- uvedeni su ECTS bodovi
- urađena je harmonizacija nastavnih planova i programa
- obavljene su pripreme za adekvantnu primjenu sistema osiguranja kvaliteta.
Krajem 2007. godine Senat Univerziteta donio je Odluku o utvrđivanju okvira za izradu Pravilnika o organizaciji poslijediplomskog studija na Univerzitetu, a u toku je i donošenje Odluke o okvirima za organizovanje procesa sticanja doktorata.

Priredio(la): S.M.