TUZLARIJE - BILTEN TK

26.04.2008.
Vlada TK usvojila Izvještaj o kvalitetu zdravstvenih usluga u prošloj godini
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o kontroli vrste, obima i kvaliteta izvršenih zdravstvenih usluga u 2007. godini sa prijedlogom mjera, koji je pripremio Zavod zdravstvenog osiguranja u saradnji sa Ministarstvom zdravstva.



Prosječan broj usluga zdravstvene zaštite stanovništva preko 19 godina je 3, 7 na području Tuzlanskog kantona i iznad je standarda koji iznosi 3, 6 usluga po osiguranom licu koja nisu opredijeljena za porodičnu medicinu. I usluge porodične medicine su pružane iznad standarda koji je 4, 9 usluga. Prosječno se registruje 12, 84 usluga po opredijeljenom osiguranom licu na području Tuzlanskog kantona. Iznad standarda je i broj zdravstvenih usluga u polivalentnoj patronaži, zdravstvenoj zaštiti djece predškolskog i školskog uzrasta, omladine, zaštiti žena. Ispod prosjeka je prosječan broj usluga zdravstvene njege u kući. Na području TK iznosi 0, 19, dok je standard 0, 65 po osiguranom licu. Isto je i u pneumoftiziološkoj zaštiti.
U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u prošloj godini na 1 000 stanovnika prosječno je bilo 106 bolesnika i 2, 98 postelja. Prosječna dužina liječenja bila je 7, 56 dana i za 2, 2% je manja u odnosu na 2006. godinu. Značajno je smanjen broj prijavljenih incidentnih situacija koje se odnose na dužinu ležanja veću od 21 dan.

Uz detaljnu analizu svih ostalih elemenata koji se tiču vrste, obima i kvaliteta izvršenih zdravstvenih usluga u 2007. godini u Tuzlanskom kantonu predloženo je i niz mjera. Jedna od tih mjera je da poslanici Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo iniciraju donošenje podzakonskih akata za koje su nadležni federalni Parlament, Vlada i Ministarstvo, među kojim su Pravilnik o utvrđivanju radne sposobnosti, Pravilnik o liječenju u inostranstvu, Mreža bolničke djelatnosti. U svim sektorima neophodno je nastaviti proces reforme, u konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti neophodno je izvršiti pripreme i postepeno ulaziti u postupak akreditacije kvaliteta, uvesti liste čekanja i javno ih istaći na mjestima dostupnim osiguranim licima. Od osnivača javnih zdravstvenih ustanova očekuje se da organizaciju javnih zdravstvenih ustanova usklade sa standardima i normativnim zdravstvene zaštite i obaveznog zdravstvenog osiguranja i da se aktivno uključe u proces razvoja i akreditacije kvaliteta zdravstvenih ustanova.

Za postizanje održivog finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica neophodno je osigurati ukupna potrebna sredstva za obezbjeđenje Zakonom zagarantovanih prava osiguranih lica. Predloženi su i kriteriji za praćenje kvaliteta rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 2008. godini. Kriteriji su:
- stano unapeđenje kvaliteta rada zdravstveen ustanove
- procjkena zadovoljstvakorisnika uslugaam zdravstvene zslužbe
- sticanje i obnova znanja i vještina zaposelenih i
- praćenje i evaluacija kvaliteta rada zdravsvtenih ustanova kroz pokazatelje kvaliteta rada pirmarne zdravstvenen zašptite.

Kada je u pitanju praćenje kvaliteta rada bolničke zdravstvene zaštite kriteriji su
- struktura za upravljanje kvalitetom
- standardizacija procesa
- upravljanje rizikom
- upravljanje zdravstvenom dokumentacijom
- klinička efikasnosti i efektivnost
- usmjerenost na pacijenta
- akreditacijski procesi.


Priredio(la): S.M.