TUZLARIJE - BILTEN TK

14.04.2012.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu i finansijski plan Komisije za koncesije

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o radu Komisije za koncesije za 2011. godinu, te usvojila i Finansijski izvještaj Komisije za 2011. godinu.

Tokom prošle godine Komisija je zaprimila 41 zahtjev za rješavanje i odlučivanje i nakon razmatranja donijela 15 Odluka o odobravanju Studije tehno – ekonomske opravdanosti, 13 Odluka o davanju ovlaštenja za vođenje pregovora, 5 Prijedloga odluka za dodjelu koncesije upućenih prema Vladi TK, 4 Odluke o odobravanju ugovora i 4 Prijedloga odluka o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora.

Najveći broj privrednih društava koja imaju potpisane ugovore o korištenju predmeta koncesije su sa sjedištem u Tuzli i Gračanici (6), a najveći broj predmeta koncesije za koje je potpisan ugovor o eksploataciji i korištenju se nalazi na području općina Gračanica (6), Živinice (5), Tuzla, Lukavac i Srebrenik (4), ali treba napomenuti da se neki od predmeta koncesije, kao što su jezero „Modrac“ i rudnici uglja, prostiru na više općina.

Također, treba napomenuti da na području općina Doboj Istok, Čelić, Teočak i Sapna nema potpisanih ugovora o koncesiji. Najveći broj predmeta koncesije za koje su zaključeni ugovori o eksploataciji i korištenju, odnosi se na eksploataciju nemetalnih mineralnih sirovina, kamena krečnjaka, korištenju voda i energetskih mineralnih sirovina.

Značajno je istaći da još uvijek postoji određeni broj koncesionara koji svoje obaveze neredovno izmiruju, što značajno utiče na ukupne rezultate postignute prilikom ubiranja prihoda po osnovu naknada za koncesije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK