TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2012.
Vlada TK
Za poticaje šumarstvu prošle godine utrošeno 3.334.607,51 KM

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa poticaja za šumarstvo za 2011. godinu. Prihodi od naknada za korištenje šuma ostvareni su u ukupnom iznosu od 1.800.631, 50 KM. Obzirom da je 1.832.597, 91 KM preneseno iz 2010. godine u ukupna sredstva ua poticaje šumarstvu u 2011. godini su iznosila 3.633.229, 41 KM.

Skladno Programu tokom 2011. godine Finansiran je rad čuvarske službe za 2011. godinu, poticani su projekti izgradnje, rekonstrukcije i održavanja šumskih kamionskih puteva u interesu provođenja integralne zaštite šuma, biološka obnova šuma u obimu većem od onog koji je predviđen šumskogospodarskom osnovom iprojekati iz oblasti provedbe šumskouzgojnih i zaštitnih mjera u državnim i privatnim šumama. Nabavljena je uredska i informatička oprema za potrebe Kantonalne uprave za šumarstvo, te su dodijeljena grant sredstva neprofitnim organizacijama za očuvanje i unapređenje bioraznolikosti šumskih ekosistema i druge namjene za unapređenje šuma.

Obzirom da je za poticaje utrošeno 3.334.607, 51 KM, preostalih 298.621, 90 KM prenesena su za poticaje tokom 2012. godine. U narednom periodu nužno je u najkraćem roku sagledati mogućnost za donošenje kantonalnog Zakona o šumama, obzirom da je donošenje Zakona o šumama na nivou Federacije Bosne i Hercegovine neizvjesno. Na taj način stvorile bi se pretpostavke za postupanje svih institucija koje su nadležne za oblast šumarstva, odnosno obezbijedila bi se zaštita i onemogućilo devastiranje ovog prirodnog bogatstva. Kako bi se ostvarilo povećanje prihoda od naknada za korištenje šuma, koji nisu uplaćeni u ranijem periodu, potrebno je od Porezne uprave kao i kantonalne i federalne šumarske inspekcije, zatražiti pojačanu i kontinuiranu kontrolu uplate. Za unapređenje stanja šuma i šumarstva, potrebno je provesti projekte obnove, njege i zaštite šuma, kao i projekte rekonstrukcije i gradnje šumskih puteva, a kao jedan od preduslova za izvoz gotovih drvnih proizvoda, neophodno je nastaviti započeti proces certificiranja šuma kao resursa iz kojeg se koristi drvo kao sirovina u proizvodnji po FSC certifikatu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK