TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2012.
Izvještaj o radu Vlade TK u 2011. godini
Vlada je zadovoljna svojim radom, čeka se ocjena Skupštine




Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je jučer i Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje uputila Izvještaj o radu Vlade Tuzlanskog kantona za 2011. godinu. U periodu od 10.02. do 31.12.2011. godine Vlada TK održala je 38 sjednica, od čega 29 redovnih i 9 vanrednih sjednica. U tom periodu Vlada je razmatrala ukupno 610 tačaka dnevnog reda, po kojima je doneseno 917 mjera.

Posmatrano s aspekta nadležnosti ministarstava, Vlada je između ostalog donijela tri provedbena propisa iz oblasti pravosuđa, koji su značajni sa aspekta prikupljanja i obrade podataka i sagledavanja stanja i efekata izvršenja sankcija u okvirima nadležnosti Kantona, kao i sa aspekta konačnog stvaranja normativnih pretpostavki za uvođenje i provedbu alternativnih krivičnih sankcija – rada za opće dobro na slobodi. Također, značajne aktivnosti Vlada je putem Ministarstva pravosuđa i uprave vodila na planu stvaranja neophodnih pretpostavki za otpočinjanje sa radom dva novoosnovana suda u Lukavcu i u Banovićima.

Obzirom na loše stanje putne infrastrukture, poseban akcent je stavljen na saobraćajnu „deblokadu“ Tuzlanskog kantona kroz rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove putne infrastrukture, te osposobljavanje JP Aerodroma Tuzla za CARGO saobraćaj. Uređeno je stanje u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona, rad Turističke zajednice uveden je u zakonske okvire, izvršen je izbor organa Turističke zajednice i definisana su prava osnivača Turističke zajednice.

U cilju pripreme zdravstvenog sistema za provođenje reforme iz oblasti porodične medicine u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, čijim ostvarenjem se želi unaprijediti kvaliteta, pristupačnost i ujednačenost korištenja primarne zdravstvene zaštite izvršena je registracija osiguranih lica. Pri resornom Ministarstvu je formiran i Stručni tim za analizu problematike propisivanja i izdavanja lijekova na recept iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

S ciljem provođenja reforme predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja kao osnovnog strateškog cilja Vlade Tuzlanskog kantona u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, resorno Ministarstvo je pristupilo stvaranju normativnih pretpostavki donošenjem ili izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata, gdje posebno ističemo usvojanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju. Izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave završen je postupak organizovanja Pedagoškog zavoda TK-a Tuzla kao samostalne upravne organizacije, te organizaciono uključenje inspekcije za obrazovanje u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove TK-a.

U cilju iznalaženja optimalne organizacije unapređenja kvaliteta rada, te racionalnog korištenja materijalnih i kadrovskih resursa, pripremljen je Eleborat o organizacionom umrežavanju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja sa težištem na racionalizaciju postojeće mreže škola.

U domenu socijalne politike, urađena je detaljna analizu stanja u centrima za socijalni rad u općinama Kantona sa prijedlogom mjera za unapređenje rada centara.
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je uradilo cjelovitu Analizu stanja u oblasti socijalne zaštite sa programom mjera za unapređenje socijalnog stanja građana na prostoru Tuzlanskog kantona. U cilju provjere mjerljivih indikatora urađen je Pilot projekat snimanja socijalnog stanja građana na području jedne općine Tuzlanskog kantona, koji je prihvaćen od strane Vlade Kantona i koristit će kao osnov za izradu socijalne karte građana Tuzlanskog kantona. U okviru partnerstva sa nevladinim sektorom izvršena je analiza resursa organizacija i udruženja koja se bave socijalnom zaštitom i uslugama socijalnog rada, te su prepoznati kapaciteti za pomoć u obezbjeđenju socijalne sigurnosti i stabilnosti građana. Također, ministarstva su interesorno pokrenula aktivnosti na procjeni mogućnosti otvaranja Centra za AUTIZAM.

U oblasti zbrinjavanja prognanih lica i povratka, Vlada je subvencijom troškova električne energije, zdravstvenim osiguranjem socijalno ugroženih lica, kao i troškovima dženaza i sahrana umrlih obezbijedila materijalno zbinjavanje raseljenim licima u stanju socijalne potrebe smještenim u kolektivnim smještajima na području Kantona.

S ciljem rješavanja problema vezanih za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, na prijedlog Vlade, Skupština je usvojila je Zakon o prostornom uređenju i građenju, razmatrala Informaciju o efektima primjene Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, te usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Kako bi se poboljšala kvaliteta okolice, odnosno približavanja evropskim standardima u ovoj oblasti, na prijedlog Vlade TK-a, osnovana je Javna ustanova Zaštićeni pejzaž „Konjuh“.

Kako bi se stvorio povoljniji poslovni ambijent za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao preduslova za razvoj Kantona, te novo zapošljavanje, Vlada je u 2011. godini reorganizacijom Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak oformila novo Ministarstvo razvoja i poduzetništva, što će dugoročno doprinijeti ostvarenju jednog od prioritetnih ciljeva Vlade, kreiranju novih radnih mjesta.

Analiza realiziranih mjera poticaja malim i srednjim preduzećima u periodu do 2011. godine dala je elemente za definisanje potpuno novih načina direktnih poticaja kao što su novi model subvencije kamate, obezbjeđenje sredstava potrebnih za apliciranje kod drugih donatora, što je izazvalo veliki interes kod korisnika i odobravanje potencijalnih finansijera na raznim nivoima, poticaj razvoju postojećih poduzetničkih zona te uvođenje grantova drugim nivoima vlasti za podršku poduzetništvu. Ministarstvo je, između ostalog učestovalo i u pripremi analize potreba privrede Tuzlanskog kantona za određenim zanimanjima i dodatnim obukama, te radilo na definiranju mjera poticaja za potencijalne investitore i poduzetnike, kao i na prijedlogu za formiranje oficijelne mreže institucija i pojedinaca koje mogu pomoći u kreiranju projekata razvoja.

Vlada je također odobrila finansijska sredstava za pomoć zaposlenicima u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, koja nisu u mogućnosti vršiti redovnu uplatu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, a realizovan je i Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su procesu restruktuiranja i privatizacije, na osnovu čega je penzionisano 110 uposlenika privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom.

U okviru resora Minstarstva industrije, energetike i rudarstva Vlada je usvojila Program dugoročne stabilizacije ekonomsko - finansijskih pretpostavki za reorganizaciju FO „Aida“ DD Tuzla, a u cilju povećanja kapaciteta izvozno orijentirane hemijske industrije TK-a, Rudniku soli „Tuzla“ su odobrena sredstva za istraživanje i dalji razvoj.

U oblasti boračkih pitanja, u ovom periodu je obezbijeđena kontinuirana primjena Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i provedbenih propisa, a koji imaju za svrhu zaštitu prava branilaca i članova njihovih porodica, što podrazumijeva aktivnost na uspostavi i nadzoru dopunskih prava branitelja i članova njihovih porodica. Stvorene su pretpostavke za uspostavljanje novog sistema raspodjele, u oblasti pomoći u stambenom zbrinjavanju boraca i članova njihovih porodica, tako da su pored bespovratnih sredstava planirana i beskamatna kreditna sredstva.

U oblasti unutrašnjih poslova i sigurnosti, svi poslovi su izvršavani u skladu sa Zakonom, zaključcima i odlukama Skupštine i Vlade Tuzlanskog Kantona, nastojeći da se, kroz implementaciju međunarodnih policijskih standarda, ostvari što viši nivo lične i imovinske sigurnosti građana na području Kantona, pruži zadovoljavajući nivo kvaliteta usluga građanima u upravno-pravnim i drugim poslovima iz djelokruga resornog Ministarstva, uz osiguranje najvišeg nivoa poštivanja ljudskih prava i dostojanstva svakog građanina. upravno-pravnim i drugim poslovima iz djelokruga resornog Ministarstva, uz osiguranje najvišeg nivoa poštivanja ljudskih prava i dostojanstva svakog građanina.

Ured Premijera Tuzlanskog kantona vodio je aktivnosti na međunarodnoj saradnji i regionalnom povezivanju radi zajedničkog apliciranja predpristupnim i pristupnim fondovama Evropske unije i privlačenju stranih investicija. Vlada je potvrdila članstvo u Asocijaciji Evropskih regija sa namjerom da intenzivira učešće u radnim tijelima Asocijacije. Asocijacija omogućava vođenje zajedničkih projekata u oblasti institucionalnog razvoja, ekonomije, energetike, ekologije, obrazovanja i kulture, što je od značaja za rad Vlade u narednom periodu. U sklopu SEDRI inicijative (Regionalna inicijativa za razvoj održive energije), koju su pokrenuli Vijeće za regionalnu saradnju – RCC i Centralna evropska inicijativa – CEI, pripremljena su dva projekta iz oblasti energetske efikasnosti.

Do sada je urađena analiza postojećeg stanja u Vladi Tuzlanskog kantona i njenim upravnim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama, na osnovu kojih su Premijer i članovi Vlade donijeli niz mjera i odluka kojim je unaprijeđem rad Vlade u cijelini, te usvojili set mjera za unutrašnju uštedu finansijskih troškova. Za kraj značajno je istaći da je Vlada pokrenula aktivnosti oko kupovine objekta za smještaj onih ministarstava za koje plaća zakupninu prostora, te unaprijeđenje komunikacije između ministarstava i organa uprave koja će dovesti do znatnih ušteda za izdatke telefonije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje