TUZLARIJE - BILTEN TK

12.04.2012.
Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okolice Skupštine TK
Traži se hitna revizija ugovora o dodjeli poljoprivrednog zemljišta


Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okolice Skupštine Tuzlanskog kantona je, na sjednici održanoj 12.4.2012. godine, u cilju prevazilaženja nastalih problema usljed dodjele pod zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i evidentnog nezadovoljstva znatnog broja poljoprivrednih proizvođača sa područja općina Kalesije i Gradačca, zaključila da, prije svega hitno inicira izmjene i dopune Zakona o dodjeli državnog zemljišta pod zakup, te da od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HITNO traži da oformi nezavisnu komisiju koja će izvršiti reviziju (kontrolu) zaključenih ugovora i izvršiti reviziju svih predmeta koji su u proceduri dodjele zemljišta.

Ova komisija svoju kontrolu treba izvršiti u roku od 30 dana, kako bi se nastali problemi što prije riješili na zadovoljstvo svih strana. Dok se ne završi navedena kontrola, neophodno je zaustaviti daljnu dodjelu i potpisivanje ugovora o dodjeli zemljišta.

Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okolice Skupštine Tuzlanskog kantona je svoje zaključke proslijedila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te će i dalje intenzivno pratiti dešavanja u ovom sektoru i blagovremeno reagovati u cilju rješavanja problema sa kojima se susreću građani Tuzlanskog kantona.