TUZLARIJE - BILTEN TK

06.04.2012.
Poboljšanje uslova života u Domu penzionera


Unaprjeđenje zdravstvene njege osoba treće životne dobi smještenih u tuzlanskom Domu penzionera bila je tema susreta direktorice ove Ustanove Mirjane Marinković-Lepić sa ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Seadom Hasićem i ministricom zdravstva Nadom Pavlović-Čalić.



Prilikom posjete Domu i obilaska postojeće ambulante, istaknuto je da u Ustanovi živi više od 90 nepokretnih i 30-tak polupokretnih lica, kao i da su zahtjevi za smještajem onih kojima je potrebna stalna tuđa njega i pomoć sve veći.



To podrazumijeva viši nivo zdravstvenih usluga i opremu koja će doprinijeti poboljšanju zdravstvene njege korisnika, zatim nabavku EKG i drugih aparata, neophodnih za dijagnosticiranje i liječenje bolesti osoba treće životne dobi.



Zajednički stav učesnika sastanka je da će primarna zdravstvena zaštita korisnika Doma, uz postojeću, biti upotpunjena i otvaranjem ambulante Doma zdravlja, u jednom od aneksa Ustanove. To će, ujedno, biti i mjesto za liječenje stanovnika obližnjih mjesnih zajednica, rečeno je na sastanku.

Priredio(la): JU Dom penzionera Tuzla