TUZLARIJE - BILTEN TK

27.04.2008.
Preostale Odluke usvojene za zadnjoj sjednici Vlade TK


U nastavku možete pročitati preostale usvojene Odluke na zadnjoj 42. redovnoj sjednici Vlade TK koje se odnose na: Informaciju o realizaciji projekta integralnog pokretanja proizvodnje u okviru novog društva Global ispat koksna industrija DOO Lukavac, Program rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u 2008. godini, izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak i drugo.
Sa ovim izvještajem o toku sjednice, zaokružen je kompletan Izvještaj, koji zbog obimnosti materijala objavljujemo u dijelovima.



Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je Informaciju o realizaciji projekta integralnog pokretanja proizvodnje u okviru novog društva Global ispat koksna industrija DOO Lukavac. Informaciju je sačinio Tim Vlade Tuzlanskog kantona formiran 2003. godine. U Informaciji su navedene sve aktivnosti koje su vođene u proteklih pet godina u kojima je uspješno pokrenuta integralna proizvodnja u KHK, a danas Global ispat koksnoj industriji Lukavac. Tim zaključuje da je ovaj projekat prošao i održao se u veoma kritičnom i nepovoljnom poslovnom ambijentu, ali zahvaljujući odlučnosti menadžmenta i njegovih saradnika, razumijevanju kolektiva i povjereništva sindikata te Vlade Tuzlanskog kantona uz stalnu pomoć Vladinog tima danas egzistira skoro u svom punom kapacitetu. Otvorene su nove perspektive baznoj i hemijskoj industriji u Tuzlanskom kantonu i ohrabrilo i druge investitore da uđu u slične projekte.
Zaključeno je da je Tim u potpunosti i uspješno obavio svoj zadatak. Nažalost zaključno sa 31.12.2007. godine GIKIL¸odnosno partner GSHL nije izvršio sve preuzete obaveze, posebno kada je u pitanju unos obrtnih sredstava. Zbog toga je Tim koji je pratio pokretanje proizvodnje predložio da se pokrene postupak redefinisanja preuzetih obaveza. Posebno je naglašeno da je važno da GSHL što prije ispuni obaveze prema Inkometalu putem prodaje udjela KHK u GIKIL-u u d.o.o. Lukavac, a što bi imalo nesagledive posljedice za čitav projekat. Također je naglašeno da je KHK, kao većinski vlasnik na osnovu izvoda iz sudskog registra zajedničkog privrednog društva, spreman prihvatiti prijedlog o reprogramu dospjelih obaveza ulaganja koja nisu izvršena ( 45 000 000, 00 KM), kako bi GSHL postao većinski vlasnik (51%) zajedničkog privrednog društva d.o.o. Lukavac.
Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju Tima koji je pratio realizaciju projekta integralnog pokretanja proizvodnje u GIKIL-u uz konstataciju da je ovaj Tim uspješno obavio svoj zadatak. Ministarstvo industrije, rudarstva i energetike zaduženo je da u roku od 30 dana predloži Izmjenu Odluke o imenovanju Tima koji će pratiti nastavak realizacije ovog projekta.

Usvojen je i Program rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u 2008. godini. Ova Uprava će i u ovoj godini raditi na sprovođenju ustava Federacije i Tuzlanskog kantona odnosno federalnih i kantonalnih zakona.
Aktivnosti će biti usmjerene na:
- inspekcijske poslove iz nadležnosti Kantona izuzev onih koje su zakonom stavljene u nadležnost pojedinih ministarstava
- preduzimati upravne i druge mjere u obavljanju inspekcijskih nadzora
- donositi programe i planove obavljanja inspekcijskih nadzora za kantonalne inspekcije u svom sastavu
- vodit evidencije o obavljenim nadzorima i o službenim iskaznicama kantonalnih inspektora
- podnosti izvještaje o svom radu Vladi Kantona
- obavljati i druge upravne i stručne poslove u skladu sa propisima.
Ovaj Program će relizovati:
- Inspektorat za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo
- Inspektorat za urbanizam, građevinarstvo, ekologiju i industriju
- Inspektorat za promet roba, usluga i saobraćaja
- Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite
- Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove i
- Odjeljenje za stručne i zajedničke poslove

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak. U resoru obnove i razvoja Ministarstvo je u 2007. godini radilo na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za rast i osnivanje pravnih subjekata subvencioniranjem kamata za kreditna sredstva. U 2007. godini broj malih i srednjih preduzeća povećan je za 6, 14%, a obrt je povećan za 9, 5%. U normativno-pravnom dijelu Ministarstvo je donijelo propise koji prate provođenje Zakona o obrtu Federacije BiH i kantonalnog Zakona o obrtu.
U resoru povratka Ministarstvo je u skladu sa svojim nadležnostima radilo na zbrinjavanju raseljenih lica koja privremeno borave na području Tuzlanskog kantona te podržavalo povratak i repatrijaciju kako u Kanonu tako i u RS-u. U tom dijelu realizovano je 3 768 000, 00 KM što je bilo pola miliona konvertibilnih maraka više u odnosu na 2006. godinu. Dio izvještaja je i program mjera kojima se predviđa nastavak realizacije projekata održivog povratka koji su dali rezultate u prethodnom periodu, rad na poboljšanju uslova života u kolektivnom smještaju, s obrzirom na to da se na području Tuzlanskog kantona nalazi više od 50% raseljenih lica od ukupnpog broja u FBiH. U saradnji sa nadležnim općinskim službama neophodno je nastaviti rad na uspostavi socijalne karte sa svim neophodnim elementima za lica koja se nalaze u kolektivnom smještaju.
Takođe je usvojen i izvještaj o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice.
Ministarstvo je u 2007. godini pripremilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, urađen je satelitski snimak Tuzlanskog kantona u digitalnom i analognom obliku čime je učinjen značajan pomak u efikasnijoj provedbi ovog Zakona.
Ministarstvu su u 2007. godini podnesena 42 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničke dokumentacije od čega je riješen 31 zahtjev. Ostali su u fazi rješavanja. Niz propisa doneseno je i u resoru zaštite okolice. Podneseno je i 70 zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole i odobrenje planova i aktivnosti sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje zagađenja. Riješeno je 50 zahtjeva, a 20 je u fazi rješavanja.

U segmentu općih, stambenih i komunalnih poslova Ministarstvo je realizovalo niz aktivnosti u okviru rješavanja predmeta u drugostepenom upravnom postupku, pripremanju zakonskih propisa iz nadležnosti Ministarstva, davanju smjernica prvostepenim organima iz ovih oblasti. Ministarstvo je u 2007. godini na svojoj poziciji imalo 4 322 600, 00 KM, od čega namjenskih 3 250 000, 00 KM, a budžetskih 1 072 600, 00 KM.
Za tekuće i kapitalne izdatke raspoređeno je 1 072 600, 00 KM, a na ime projekata zaštite i unapređenja okolice te toplifikacije općinama je dodijeljeno 2 228 000, 00 KM.
Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja u 2007. godini, usvojen je na zadnjoj sjednici. Ovo Ministarstvo je osim redovnih poslova na provođenju državnih, federalnih i kantonalnih propisa pripremilo i niz novih kantonalnih poopisa iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Najznačajniji je Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica koji je stupio na snagu u 2007. godini.
Ovim Zakonom utvrđeno je 15 dopunskih prava za ovu populaciju i resorno Ministarstvo je najveći dio svojih aktivnosti usmjerilo upravo na provođenje ovog Zakona. Za ostvarenje dopunskih prava u prošloj je godini iz budžeta Tuzlanskog kantona realizovano 12 098 303, 72 KM.
Vlada TK usvojila je i Izvještaj o radu Ministarstva finansija u 2007. godini. Ministarstvo finansija radilo je u okviru nekoliko organizacionih jedinica. Sektor trezora je svoj rad koordiniralo sa poslovnim bankama, poreznom upravom i drugim finansijskim institucijama.Prioritetan zadatak bilo je prikupljanje i raspoređivanje javnih prihoda u skladu sa važećim propisima. Odjeljenje planiranja budžeta radilo operativne poslove planiranja budžeta za budžetske korisnike i nacrta Dokumenta okvirnog budžeta Kantona za period 2008-2010. godina.
Ministarstvo finansija je pripremilo i Smjernice i ciljeve fiskalne politike za 2008. godinu, Uredbu o vrsti vlastitih prihoda i načinu i rokovima raspodjele te niz drugih propisa, informacija, mišljenja. Ostvaren je postavljeni cilj planiranih prihoda u 2007. godini, a sve aktivnosti su koordinirane sa OHR-om, OSCE-om, MMF-om i Svjetskom bankom.

Usvojojena je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele. Kako je praksa pokazala da odredba prema kojoj se „vlastitim prihodima ne podrazumijevaju prihodi koje korisnici budžeta ostvare u internom poslovanju između korisnika budžeta na istom nivou vlasti“ predstavljaju poteškoće u praksi izmijenjen je ovaj član Uredbe. Prema izmijenjenoj Uredbi pod vlastitim prihodima podrazumijevaju se i prihodi koje korisnici budžeta ostvare u internom poslovanju između korisnika budžeta na istom nivou vlasti i moraju biti planirani u budžetu za tekuću fiskalnu godinu. Izmijenjena Uredba primjenjivat će se od 1.1.2008. godine.

Data je saglasnost Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice na odluku kojom je općini Banovići odobreno 80 000, 00 KM na ime sufinansiranja projekta čišćenja i uređenja korita rijeke Litva.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem dva namještenika u Općinskom sudu u Živinicama na određeno vrijeme i za prijem tri namještenika u Osnovnom sudu u Gradačcu na neodređeno vrijeme.
Na prijedlog Kadrovske komisije Vlade Tuzlanskog kantona donesena je Odluka o razrješenju odnosno imenovanju određenog broja članova školskih odbora u :
- JU Srednja ekonomska škola Tuzla
- JU „Centar“ Tuzla
- JU „Višća“ Živinice
- JU MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac
- JU Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac
- JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla
- JU OŠ „Kladanj“ Kladanj
- JU Gimnazija Lukavac
- JU OŠ „Brčanska Malta“ Tuzla
- JU MSŠ Gračanica


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.