TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2012.
Prevoj Karaula
Projektom je predviđena izgradnja traka za spora vozila




Vlada Tuzlanskog kantona uputila je jučer pozitivno mišljenje u vezi sa Odlukom Vlade Federacije BiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju magistralne ceste M-18 „Tuzla – Sarajevo“ dionica Podpaklenik – potez prevoj Karaula.

Mišljenje je upućeno jer je za donošenje i provođenje pomenute odluke Vlade Fedreacije potrebno mišljenje Vlade kantona na čijem se području namjerava izgradnja. Naime, Odlukom o utvrđivanju javnog interesa pristupa se izvođenju geodetskih snimanja i istražnih radova na terenu, te obavljanju poslova eksproprijacije zemljšta za potrebe izgradnje ceste na ovoj dionici, koja je zbog nepovoljnih elemenata okarakterisana kao „usko grlo“ u putnoj komunikaciji.

Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Aziza Čačkovića, projektnom dokumentacijom predviđeno je skraćenje trase na ovom potezu za 3, 2 KM, a buduću trasu u ukupnoj dužini od 4, 25 km činit će tunel dužine 860 m, četiri mosta ukupne dužine 670 m i otvorena trasa u dužini 2720 m. Nadmorska visina prevoja se snižava za oko 100 m, a projektom je obezbijeđena buduća računska brzina od 80km/h koja trenutno pada i do 40 km/h.

Također, projektom je predviđena izgradnja traka za spora vozila s obje strane uspona prema prevojnom tunelu. Za izgradnju ove dionice sredstva su osigurana Programom investiranja sredstava naplaćenim izdvajanjem GSM licence za 2011. godinu u Federaciji BiH.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje