TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2012.
Tuzlanski kanton
Smanjen broj maloljetnih delikvenata


Predstavnici Višeg suda, Policijske uprave i Centra za socijalni rad iz Novog Sada, boravili su danas u posjeti JU Disciplinski centar za maloljetnike TK. Razgovaralo se o maloljetničkoj delikvenciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koja je jedan od nasloženijih problema u obje zemlje. Problemu maloljetničkog prestupništva se treba pristupati multidisciplinarno, a prevencija i alternativne mjere su temelji koje treba uvijek i iznova razvijati, čulo se na današnjem sastanku.



Analizirajući problematiku maloljetničke delikvencije na području Tuzlanskog kantona, uočeno je smanjenje broja kaznenih djela izvršenih od strane maloljetnika. Prema riječima Mirze Dževdetbegovića, direktora Disciplinskog centra za maloljetnike TK, Bosna i Hercegovina u pozitivnom smislu prednjači i u odnosu na zemlje Evropske unije, kada je u pitanju ova problematika.

- U nekim zemljama, poput Njemačke, Italije, Austrije, bilježi se oko 600 do 700 maloljetnih delikvenata. Pad broja počinioca krivičnih djela na području TK sigurno je rezultat jednog, ne samo postojanja Disciplinskog centra, nego i otvaranja Vaspitno-popravnog doma u Tuzli. U našem Centru trenutno se nalaze dva maloljetnika na izvršenju odgojne mjere, dok su dva na individualnim preventivnim tretmanima, rekao je Dževdetbegović.



O problemu maloljetnika na prostoru Srbije govorila je Mirjana Sremačak, psiholog Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

- Nosimo se sa sličnim problemima u radu sa maloletnim počiniocima krivičnih dela i sa problemima koji zakoni nose u realizaciji mera koje se mogu izricati maloletnicima. Mislim da je Disciplinski centar u Tuzli najbolji način za rad sa maloletnicima koji su već počinili krivično delo, na taj način što se može sprovoditi prevencija da ponovo ne dođe do izvršenja krivičnih dela. Naša iskustva pokazuju da se intenzivnim radom, koji je usmeren na konkretne probleme koje maloletnik ispoljava u svom ponašanju, može postići dobar rezultat, istakla je Sremačak.

U današnjim razgovorima učestvovao je i predstavnik Višeg suda iz Novog Sada, Savo Đurić, koji je izrazio zadovoljstvo što je u Srbiji, za razliku od BiH, zaživio Zakon o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica.

Na sastanku je poseban akcenat stavljen na odnos roditelja, njihove djece i viših organa vlasti.

S.P.